Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 04-11-2013, 02:45 PM   #1
Aquarium Advice Freak
 
TheGrapeApe's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 246
I'm trying to get my head wrapped around my problem algae is taking over. Could it be the temp. In my tank? What should my temp be? Also I've turned off my white lights during the day for 4 hours now.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image-4285343930.jpg
Views:	109
Size:	189.6 KB
ID:	166693   Click image for larger version

Name:	image-1389584106.jpg
Views:	63
Size:	199.4 KB
ID:	166722  

__________________

__________________
TheGrapeApe is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 07:05 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Bectan01's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: melbourne, australia
Posts: 1,930
How long has the tank been running? So what is you lighting schedule now? Reducing lights should help. How much do you feed and how often?
__________________

__________________
Bectan01 is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 07:13 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Grizz's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Saratoga NY
Posts: 1,806
What brand of salt are you using? i switched brands and had a ton of brown algae. went back to the old brand and it's slowly clearing.
__________________
Most people create their own problems by not following the basics and refusing to stock appropriate to their system. Gregcoyote 2013

SPS = Stability Promotes Success
Grizz is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 11:43 PM   #4
Aquarium Advice Freak
 
TheGrapeApe's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 246
Quote:
Originally Posted by Bectan01 View Post
How long has the tank been running? So what is you lighting schedule now? Reducing lights should help. How much do you feed and how often?
Along time I bought it as an established tank. My white lights come on at 9am to 1pm then turn off till 6 pm and run till 10. My blue actinic lights go from 7am till midnight. I feed once a day live shrimp and not too much
__________________
TheGrapeApe is offline   Reply With Quote
Old 04-11-2013, 11:43 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
TheGrapeApe's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 246
Quote:
Originally Posted by Grizz View Post
What brand of salt are you using? i switched brands and had a ton of brown algae. went back to the old brand and it's slowly clearing.
I'm using instant ocean it came with my tank
__________________
TheGrapeApe is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2013, 02:11 AM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Animal-Chin's Avatar

Tank of the Month Award
 
Join Date: Nov 2011
Location: Vancouver BC
Posts: 1,315
First your lights shouldnt be on frim 7 am till midnight. Thats 17 hours straight. You probably have nitrates and/or phosphates feeding the algae. Reduce your lighting, change lots of water and try to physically remive as much as possible...
__________________
Animal-Chin is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2013, 02:25 AM   #7
Aquarium Advice Addict
 
Bectan01's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: melbourne, australia
Posts: 1,930
Yeah you should e running your actinic lights with your daylights (white) for around 6-8 hours a day only. I would split that time as it would confuse your livestock. If you have moon lights (blues, not actinic) you can leave them on a little longer for your viewing pleasure. I would also only feed once every 2 days, that will help too...
__________________
Bectan01 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2013, 02:26 AM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Bectan01's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: melbourne, australia
Posts: 1,930
Oh and your temp should be around 78
__________________
Bectan01 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2013, 02:27 AM   #9
Aquarium Advice Addict
 
Bectan01's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: melbourne, australia
Posts: 1,930
*edit - I would NOT split your lighting schedule - just run white and actinic together. I run mine from 8am til 5pm
__________________
Bectan01 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2013, 02:25 PM   #10
Aquarium Advice Freak
 
TheGrapeApe's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 246
Okay I've turned the temp down to 79 I've cut my lights down and I won't split them up. Thanks for the help. Next I'm gonna remove as much algae as I can without letting it spread.
__________________

__________________
TheGrapeApe is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
algea

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 09:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.