Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 04-25-2004, 06:40 PM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2004
Location: UK
Posts: 1,744
Eheim bubbles again...

I just took off my spraybar from my Eheim (external canister wet/dry), and noticed that it sprays out a steady stream of microbubbles for about 8 secs, every minute or so (its easier to see this now because with the spraybar on it was hard to tell, but it still spit out bubbles with the spraybar on).

I've checked connections etc. and everything seems to be very tight - interestingly, the bubbles are only spat out when the eheim is taking water in (and the output is just a slow, steady stream). When the eheim does its main output every minute or so (and blows water out quite hard) it's totally bubble free.

Anyone any ideas?
__________________

__________________
MarkW19 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 06:51 PM   #2
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2003
Location: Quincy, MA
Posts: 198
Send a message via AIM to nguyen27 Send a message via Yahoo to nguyen27
Is there anychance that your intake is right at the bubble bar ? Do you have any bubble generator in the tank?
__________________

__________________
nguyen27 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 06:55 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2004
Location: UK
Posts: 1,744
No, the intake is quite a way from the output.

No bubble generators...just a powerhead, but even when the ph is turned off I still get them :/
__________________
MarkW19 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 07:01 PM   #4
AA Team Emeritus
 
reefrunner69's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Cedar Key, FL
Posts: 1,663
When is the last time you cleaned the cannister? My guess would be cavitation, or small leak in the plumbing.
__________________
Kevin

Visit Nature Coast Photography
reefrunner69 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 07:03 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2004
Location: UK
Posts: 1,744
Its only been running for about 2 months, I guess I'll just take it apart and put it together again, see if that helps.
__________________
MarkW19 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 07:03 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2004
Location: UK
Posts: 1,744
It's been doing this from day one, btw.
__________________
MarkW19 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 07:33 PM   #7
AA Team Emeritus
 
reefrunner69's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Cedar Key, FL
Posts: 1,663
Is there any restriction on the intake?
__________________
Kevin

Visit Nature Coast Photography
reefrunner69 is offline   Reply With Quote
Old 04-25-2004, 07:35 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2004
Location: UK
Posts: 1,744
I've currently got the foam that you're meant to put over the intake for the first 6 weeks, but it did it when I didn't have it on anyway...
__________________
MarkW19 is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2004, 12:54 PM   #9
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Nov 2004
Location: Northern California
Posts: 108
Send a message via AIM to pentiumburner
My 2215 does this too, I have seen some suggestions on the web, rock the tank back forth to get extra air out, check all the hose connections to be sure they are tight, re prime it and none of this has seemed to resolve this for me yet. Hopefully someone will have a suggestion, kinda sucks when it's quiet then you get those surges.
__________________
pentiumburner is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2004, 03:31 PM   #10
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jun 2004
Location: Suffolk, UK
Posts: 272
Mine (2334) does it when there is a build up of detris in the bottom of the canister before the first filter, once cleaned out its fine for another 3 weeks approx then air starts to build up in it again....

Cheers Shelton.
__________________

__________________
30gal tank, 20kgs Fiji + 4kgs Madagascan LR, bare bottom, 2 x Maxijets 900, AquaC Remora skimmer, 10W D&D UV using a spraybar on surface for return,Maxijet 600 + spraybar behind LR, Ecco 2234 running RowaPhos/GAC, 150w visitherm.
Custom Built lid; 2 x T5 megatwin (4x39W Aquablue+); 4 moonlights.

IKS with temp & PH probes, controlling lights,heat & cooling fans.


Percula Clown; Banggai Cardinal; Firefish; Mandarin
2 Cleaner Shrimps; 3 Peppermint Shrimps; 1 Blood Shrimp
1 Large Feather Duster; 1 Hard Tube Coco Worm; Yellow Cucumber.
6 Red Legged Hermits; 1 Green Emerald Crab; 16 Dwarf Blue Leg Hermits; 3 Zebra Hermits; 3 Popsock Hermits
22 Turbo/Astrae Snails; 20 IO Snails
Shultz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
bubble, bubbles, eheim

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
help with my Eheim ! bballsosh Freshwater & Brackish - Planted Tanks 5 01-16-2007 12:51 AM
Little bubbles... or micro bubbles? RLG2182 Saltwater Reef Aquaria 2 01-15-2005 11:49 PM
Confused wih eheim air diffuser for Eheim classic plus 2215 rnegron General Hardware/Equipment Discussion 5 01-12-2005 07:48 AM
Bubbles Bubbles Bubbles - please advise BrendanH Saltwater Reef Aquaria 16 02-05-2004 01:49 PM
eheim brndfrb Saltwater Reef Aquaria 4 01-06-2004 10:04 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 01:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.