Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-20-2011, 08:45 PM   #1
Aquarium Advice Regular
 
EVMIII's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Biloxi, MS
Posts: 51
help swapping to a bigger tank

I took the plunge and have acquired a 125 to replace my 55. I seem to have out grown it. My problem is I need to set up the new tank in the same place the curent tank sits. I am not using the 55, I have a 30 to use as a sump. Here's my tentative plan, please let me know if you see fatal flaws or have a better idea.

Fill 4 plastic tubs from tank(about half way). Remove all live rock that does not have attached coral and place in a couple containers. Place remaining LR with coral attached and other corals into the other two tubs.
Fill spare 10 gl with water, use hob filter from 55 and add livestock for 1 small yellow tang, 2small clowns a couple small Turbo snals and a coral banded shrimp.
Fill 1/2 another container for large haddens carpet anemone. (Could be tricky) with small air pump
Move the tank

Assemble new tank, add new sand, add all the water from the 2 tubs with LR
Add remaining water Rod I. I'll fill all the containers I can in advance and fill directly from my Rod I unit. Add salt and heat water. This could take all day. Add live rock. Hopefully water will test OK.


Add anemone, add inverts, add corals, add fish, pray.

Plan to preheat and salt as much water as possible. Also plan to work straight through. I hope to use as much water from 55 as possible. I fully expect this to be a long painful process, but it will be worth it.

I am open to any thoughts or ideas from those more experienced. I a not afraid to admit that I'm a bit scared of this process. Thanks
__________________

__________________
EVMIII is offline   Reply With Quote
Old 11-20-2011, 09:16 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
I was scared too but it worked! I did 75g to 150g. Just make sure youll have enough water. Also, test the sump and make sure it runs before you put the livestock in. And put the sand and LR in when the tank is empty or half full to make sure you account for displacement. Sounds Good! GL!!!!!
__________________

__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 01:40 AM   #3
Aquarium Advice FINatic
 
BallinCrew10's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn MA
Posts: 944
Any reason why you don't want to use the 55 as a sump. More volume than a 30 gallon. Just a thought. Other than that it sounds like a good plan. I've had to move my 75 twice, it sucks lol.
__________________
BallinCrew10 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 09:51 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
carey's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Feb 2011
Location: Deltona, Florida
Posts: 20,962
When I went from my 55g to my 125g i just scootched the 55g over to another wall for a day while I assembled my 125g. I didn't wanna do the whole thing in just one day. Any way you could push the 55g out of the way for a day or 2?
__________________
180g Reef - 60g Rimless Reef -90G FOWLR- 125g Malawi Cichlids- 40b REEF- 34g Fresh Planted-working on- 20L FOWLR- working on
I have a mix of many different saltwater fish amongst my tanks, but I love my Tangs most of all.
carey is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:08 PM   #5
Aquarium Advice Regular
 
EVMIII's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Biloxi, MS
Posts: 51
Thanks for the advice. I'd really like to use 55 as a sump, but my concern is the delay it would cause in getting the new tank set up.( and it would take up almost all the space under the tank) I could get all the materials ready(plexi glass cut to size, silicone, etc.), but it will take a couple of days to prepare, set and test prior to use. If I use the 30 I can have it ready to go a soon as I get the new tank I place and plumbed.
I have considered trying to slide the tank, but I'm concerned my current stand is not up to it.

This brings up another question, if use my existing live rock (75lbs) and at least 30 gallons of my current tank water will the tank cycle again? Is it safe to add the livestock back once set-up?
Thanks for the help.
__________________
EVMIII is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:17 PM   #6
Aquarium Advice FINatic
 
BallinCrew10's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn MA
Posts: 944
If you're going to bang it out in 1 day I don't think it will cycle. Its also mainly the LR you need. Using the water will mean you don't have to make as much but keeping your LR wet during the move is what will prevent another cycle. I would advise you to get all new dry sand and use a small amount from your current LS to seed it.

Both times I've moved my tank I did it all in one day, it sucks but I haven't had another cycle either time. Again just keep you LR in water and use new sand and you should be all set. (Using your old sand may cause a mini cycle)

Edit: the fact that you swap them in 1 day has nothing to do with the tank having another cycle or not. I just feel it helps me to set aside a day and get everything done. As carey and I stated, keeping the LR wet and putting it right into the new tank should keep it from cycling.
__________________
BallinCrew10 is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:19 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
carey's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Feb 2011
Location: Deltona, Florida
Posts: 20,962
Using your existing rock will pretty much make sure you don't have to cycle again. I did however check my parameters for the first few days and had a slight ammonia spike no less. Kinda why i suggested you might be able to scoot the 55g to the side while the new big tank stabilizes. As for water, I didn't use any of my established water, most if not all the bacteria reside on actual surfaces rather than in the water itself.
__________________
180g Reef - 60g Rimless Reef -90G FOWLR- 125g Malawi Cichlids- 40b REEF- 34g Fresh Planted-working on- 20L FOWLR- working on
I have a mix of many different saltwater fish amongst my tanks, but I love my Tangs most of all.
carey is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:33 PM   #8
Aquarium Advice FINatic
 
leftyfish's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Ohio
Posts: 824
Quote:
Originally Posted by carey
Using your existing rock will pretty much make sure you don't have to cycle again. I did however check my parameters for the first few days and had a slight ammonia spike no less. Kinda why i suggested you might be able to scoot the 55g to the side while the new big tank stabilizes. As for water, I didn't use any of my established water, most if not all the bacteria reside on actual surfaces rather than in the water itself.
Carey, do you just put the LR in then, no acclimating to new water? I'm assuming everything else even rock with coral is acclimated?
__________________
leftyfish is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:40 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
carey's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Feb 2011
Location: Deltona, Florida
Posts: 20,962
I set up the 125g and kept the 55g running. I moved almost all the rock over adn then over the next few days slowly added my corals. The last thing I added were the actual fish. I have most of my coral moveable only a few pieces were actually embedded onto the rock. I waited for the ammonia spike to go away before I moved anything of course and I think the ammonia spike was because I moved the sand and rock from my pod tank into my refugium. :-( I should have known better... lol
__________________
180g Reef - 60g Rimless Reef -90G FOWLR- 125g Malawi Cichlids- 40b REEF- 34g Fresh Planted-working on- 20L FOWLR- working on
I have a mix of many different saltwater fish amongst my tanks, but I love my Tangs most of all.
carey is offline   Reply With Quote
Old 11-21-2011, 08:41 PM   #10
Aquarium Advice FINatic
 
BallinCrew10's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Auburn MA
Posts: 944
I would just add the rock. Acclimate corals, inverts, and fish in your normal way. The rock should be fine.
__________________

__________________
BallinCrew10 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
swap, tan

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What Made You Want A Freshwater Aquarium? fishfreek Freshwater & Brackish - General Discussion 1217 11-24-2017 09:40 PM
For Sale/Trade: 29 Gallon for trade or bigger tank wanted Precious_Scarface Archive 0 07-26-2011 04:47 AM
Advice on newish (and first) tropical/fresh 10 gallon... FoxGlove Freshwater & Brackish - Getting Started 2 07-25-2011 01:22 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 11:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.