Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 10-17-2012, 10:51 PM   #11
Aquarium Advice Addict
 
emerald76's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: USA
Posts: 3,332
Quote:
Originally Posted by begginersluck
Sounds like a slightly neglected tank as there is only 1 fish in there and no corals etc.

What kind of filter if attached to it. Like Todd said what ever it is it might need to be cleaned. It's possible that the the filter isn't doing its job properly and the ammonia isn't geting broken down as it should.
Just because it has one fish and no corals doesn't mean it is neglected- I have a single betta and no plants in one of my fresh tanks and it's not neglected
It sounds like you are using strips, which are inaccurate.
__________________

__________________
It's not a dumb question if you ask it.
Too many tanks? GASP! How could that be?
emerald76 is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:12 AM   #12
Aquarium Advice FINatic
 
bloodlucky's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 900
Wait nitrates are harmful? So what is the safe zone? 0?
__________________

__________________
bloodlucky is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:13 AM   #13
Aquarium Advice FINatic
 
bloodlucky's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 900
Not sure if I'm reading wrong but petco handbook says nitrates need a reading of at most 20-25ppm
__________________
bloodlucky is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 08:35 AM   #14
Aquarium Advice Addict
 
Beengirl's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Michigan
Posts: 3,308
Nitrates need to be below 40, but as close to zero as possible.
__________________
Beengirl is offline   Reply With Quote
Old 10-18-2012, 12:37 PM   #15
Aquarium Advice Addict
 
TheTodd's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Palm Springs, CA
Posts: 3,110
Correct. As low as possible is what to strive for. Zero is ideal. Frequent Water changes help. Once the tank has cycled, it's the nitrates that will rise. Generally ammonia and nitrites will stay zero.
__________________
TheTodd is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 12:50 AM   #16
Aquarium Advice FINatic
 
bloodlucky's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 900
For some reason I had this idea that there has to be a nitrate reading for your tank to be cycled? Idk someone told me that in yahoo
__________________
bloodlucky is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 01:01 AM   #17
Aquarium Advice FINatic
 
nikki_kaiser's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Texas
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by Bobjoefredsky
For some reason I had this idea that there has to be a nitrate reading for your tank to be cycled? Idk someone told me that in yahoo
That's when you are "cycling". When you first set up you will have ammonia readings then get nitrite (sometimes at the same time) then nitrates HOWEVER, the tank is not considered fully cycled until ammonia and nitrites are at 0.

What is the pH?
__________________
nikki_kaiser is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 01:10 AM   #18
Aquarium Advice FINatic
 
bloodlucky's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Posts: 900
Quote:
Originally Posted by nikki_kaiser

That's when you are "cycling". When you first set up you will have ammonia readings then get nitrite (sometimes at the same time) then nitrates HOWEVER, the tank is not considered fully cycled until ammonia and nitrites are at 0.

What is the pH?
That is something I completely forgot to ask about. I will ask him on Monday. Thanks
__________________
bloodlucky is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 01:13 AM   #19
Aquarium Advice FINatic
 
nikki_kaiser's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Texas
Posts: 874
If he hasn't added any snails or other live things recently, and his ammonia levels and nitrite levels are at 0, I would look at pH (could be too high or too low), oxygen levels (depletion of oxygen can cause their gills to turn red), test for nitrates, and even use a better quality dechlorinator if he's not already. Do a decent clean up of substrate and filters, and a partial water change.

If you can eliminate water quality or issues, then it sounds like a bacterial infection to be honest.
__________________
nikki_kaiser is offline   Reply With Quote
Old 10-20-2012, 01:16 AM   #20
Aquarium Advice FINatic
 
nikki_kaiser's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Texas
Posts: 874
Quote:
Originally Posted by Bobjoefredsky

That is something I completely forgot to ask about. I will ask him on Monday. Thanks
No problem! I pulled up a quick link that might help you trouble shoot if its bacterial ...

http://saltaquarium.about.com/od/oth...arium-Fish.htm

If it is or you suspect it to be, I would quarantine the fish as soon as possible and treat it.
__________________

__________________
nikki_kaiser is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
clown, clownfish, ick, sick

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 08:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.