Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 04-07-2012, 10:36 AM   #11
Aquarium Advice Addict
 
Jlsardina's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: SW Florida
Posts: 2,581
Send a message via AIM to Jlsardina
Before you go through all this trouble- some good reads on rays...

http://www.wetwebmedia.com/ca/volume..._2/raysNEW.htm
http://www.wetwebmedia.com/batoidfaqs.htm
__________________

__________________
Jlsardina is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 10:37 AM   #12
Aquarium Advice Addict
 
Hondatek's Avatar



POTM Champion
 
Join Date: May 2011
Location: Virginia Beach
Posts: 3,969
Yep she is right. I keep my fw ray in a tank with no decor just a sandbed. It will be hard to have a sw tank for a ray that's why I stuck with a fw one.
__________________

__________________
Feed your Filtration
Give it to Porc Chop he'll eat anything!!!!!
"This is my tank and these other fish just live in it"
^ Quoted from Porc Chop^
Hondatek is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 05:40 PM   #13
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
I think I'm gonna siphon it out. Thanks for the help.
__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 07:36 PM   #14
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
If I were to siphon it out, should
Ld I do it all in one foul swoop and do a pwc directly after or in really small portions. The one foul swoop might be better because of the pec afterwards, right?
__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 08:46 PM   #15
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
Has anyone done either of these? I would prefer to do all in one swoop, but I will do what's best for the fish.
__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 09:46 PM   #16
Aquarium Advice Activist
 
Swiftler's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 161
I change my substrate not too long ago. I had crushed coral but wanted a nice finer sand. I did as was mentioned above

Removed a majority of the water into a large plastic tub. Removed all my rock work and coral into that tub. Removed all other livestock (fish crabs etc). Siphoned out the rest of the water trying not to hit the substrate. Once all the water was removed I took a large plastic dustpan and removed all the old sand. When all was out I siphoned out the remaining water. I added in my new sand an began pumping in the original water replacing the rock and coral and added back in the livestock. You could take some of the old substrate and put and decent amount in a filter sleeve and buried it to reseed the new substrate. Check you levels often to monitor your mini cycle.

It worked for me. Hope this helps
__________________
Swiftler is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 10:13 PM   #17
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
I wish I could do this so much! My parents don't think it's a good idea. I'm only 13. Do you think it may work if I remove like half the sand and then do a pwc and then out like 3 inches of new sand over the old?
__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 10:27 PM   #18
Aquarium Advice Activist
 
Swiftler's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 161
Bottom line is that if you are putting finer sand on top of larger grain sand over time the finer will migrate down to the bottom filling in the larger gaps and you'll end up right back where you are right now with the large stuff on top
__________________
Swiftler is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 10:29 PM   #19
Aquarium Advice Addict
 
crister13's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Princeton, NJ
Posts: 3,473
Oh I get it now. Thanks for clearing that up. Ok. So if I took half out, did a water change, then a couple days later or later that day or something took the rest out, and then did another water change. Then add new sand. Would that work?
__________________
crister13 is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2012, 10:36 PM   #20
Aquarium Advice Addict
 
Jlsardina's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: SW Florida
Posts: 2,581
Send a message via AIM to Jlsardina
When you move your substrate you release toxins, gases, etc. that's why we are saying remove the water. You don't want that stuff in the water.
__________________

__________________
Jlsardina is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
substrate

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP!!! New To The Hobby...All was well, now it seems live "survival of the fittest" creshpc Saltwater & Reef - Getting Started 10 04-07-2012 02:46 PM
HELP! Power went out! Nu-Nu the eel Saltwater Reef Aquaria 13 04-07-2012 10:19 AM
Fry HELP!!!!! Acei CraigMac Cichlid Discussion 7 04-07-2012 08:55 AM
help! asap .. pimple looking .. goldfish rreekers Freshwater & Brackish - Unhealthy Fish 29 04-07-2012 01:20 AM
Vivarium help Butterflychild Freshwater & Brackish - Getting Started 0 04-06-2012 08:25 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.