Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater Reef Aquaria
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 10-14-2005, 09:56 PM   #1
Moderator Emeritus
 
Join Date: Sep 2003
Location: Indiana USA
Posts: 2,694
Weird overflow problem

Hi all,

I was removing some algea growth from my overflow tonight and then the water level in the overflow began to rise. It crested right above the elbow on the durso(megaflow kit) standpipe. Now I cant get it to handle the pump flow. I removed the standpipe and it is clear.

Not sure what happened. It seems to have a strong siphon. When I turn the pump off it does some major sucking noises when it reaches the siphon break and the return nozzle.

The overflow has always been a bit noisy and it went completely silent before the water started rising.

Anyone have any ideas on what happened?
Attached Images
File Type: jpg overflow_628.jpg (54.3 KB, 36 views)
__________________

__________________
*180 gal Display, 100 gal basement sump, 33 gal refugium, 3x250 MH, 2x160 VHO actinics, zoos, some softies, LPS & lots of acros and other SPS.
*100 gal prop tank plumbed into main system w/ 2x96 PC lights and 1x150 MH,
ellisz is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 10:41 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Central Kentucky
Posts: 6,015
Send a message via AIM to greenmaji
Sounds like you might have a little blockage in the air inlet on the top of your standpipe.. like a litte algae or saltcreep..
__________________

__________________
greenmaji is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 10:43 PM   #3
Moderator Emeritus
 
Join Date: Sep 2003
Location: Indiana USA
Posts: 2,694
I removed the whole standpipe and all appears to be clear. Even if I crank the pump way back it keeps rising to the top of the standpipe.

I almost wonder if I have a blockage in the drain line but I know water is draining in the sump.
__________________
*180 gal Display, 100 gal basement sump, 33 gal refugium, 3x250 MH, 2x160 VHO actinics, zoos, some softies, LPS & lots of acros and other SPS.
*100 gal prop tank plumbed into main system w/ 2x96 PC lights and 1x150 MH,
ellisz is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 10:46 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Central Kentucky
Posts: 6,015
Send a message via AIM to greenmaji
Is the pipe taking in air like its suppose to?
__________________
greenmaji is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 10:47 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Piedmont, NC
Posts: 4,580
I agree with greenmaji. The strong siphon and sucking noises you described sound like your air inlet is restricted.
__________________
*The fact that no one understands you doesn't make you an artist.
*If guns kill people...Spoons make Michael Moore fat.
Brenden is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 11:01 PM   #6
Moderator Emeritus
 
Join Date: Sep 2003
Location: Indiana USA
Posts: 2,694
I agree with that as well but the standpipe is clear. I dismantled it and there is nothing inside.

When the tank is filling it definately does not sound like it is breathing.

Weird ...
__________________
*180 gal Display, 100 gal basement sump, 33 gal refugium, 3x250 MH, 2x160 VHO actinics, zoos, some softies, LPS & lots of acros and other SPS.
*100 gal prop tank plumbed into main system w/ 2x96 PC lights and 1x150 MH,
ellisz is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 11:04 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Central Kentucky
Posts: 6,015
Send a message via AIM to greenmaji
Can you run something through the drainpipe to try to see if it got any blockage?
__________________
greenmaji is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 11:16 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Piedmont, NC
Posts: 4,580
Is it possible there is some algae floating on top of the water inside your overflow pipe (not durso)? When the water level starts to rise slowly when pumps are first turned on it would float to the top and clog the air hole. When the pumps are turned off it would go back down to the sump making you think all is clear. just a thought.
__________________
*The fact that no one understands you doesn't make you an artist.
*If guns kill people...Spoons make Michael Moore fat.
Brenden is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2005, 11:37 PM   #9
Moderator Emeritus
 
Join Date: Sep 2003
Location: Indiana USA
Posts: 2,694
I can see the airhole at all times. I even tried blowing air in to the pipe via some tubing and once I stop, it pushes the air right back out. The standpipe itself is clear.

I took apart some of my drain line and it appears to be ok. The smallest point is where I convert the vinyl tubing to PVC. I use 1.5" PVC on down once I pass through the floor. Most of the drain is glued but with 1.5" PVC I would not expect a clog in that.

This is not a good Friday night
__________________
*180 gal Display, 100 gal basement sump, 33 gal refugium, 3x250 MH, 2x160 VHO actinics, zoos, some softies, LPS & lots of acros and other SPS.
*100 gal prop tank plumbed into main system w/ 2x96 PC lights and 1x150 MH,
ellisz is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2005, 12:01 AM   #10
Moderator Emeritus
 
Join Date: Sep 2003
Location: Indiana USA
Posts: 2,694
Well, mystery solved so to speak. I have no clue how they got in there but somehow 3 snails/hermits got into the durso pipe! I pulled 3 shells from the bulkhead. Man that was weird.

I have a strainer on the durso but there are holes drilled into the side of what would be the T fitting. The design I have is from the AGA kit so it is a little different than the Durso. They must have got into one of the little holes. 3 cerith snail shells. Who would have thunk it ...

Thanks for the help guys
__________________

__________________
*180 gal Display, 100 gal basement sump, 33 gal refugium, 3x250 MH, 2x160 VHO actinics, zoos, some softies, LPS & lots of acros and other SPS.
*100 gal prop tank plumbed into main system w/ 2x96 PC lights and 1x150 MH,
ellisz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
flow, overflow, weir

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
overflow problem reeling reefer General Hardware/Equipment Discussion 7 03-09-2006 02:06 PM
Very weird light problem midwestsmoke74 Freshwater & Brackish - General Discussion 5 03-08-2006 12:20 AM
weird problem help noodus Saltwater & Reef - Sick Fish or Coral 1 01-30-2006 10:24 PM
Yellowhead jawfish in my overflow.. acting weird Goofyjas Saltwater Reef Aquaria 2 03-10-2005 01:22 PM
weird problem mcla6783 Saltwater & Reef - Getting Started 4 09-07-2004 11:53 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 05:12 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.