Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Freshwater > Freshwater & Brackish - General Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 02-18-2013, 03:09 PM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
CicGuy's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Alwaysagudeday, Cali
Posts: 32
Fluorite and gravel substrate to sand change

Sup people! Today I'm planning on switching my substrate to sand. I have a good amount of fish in there already so how should I do this? I also have a lot of plants as well. I don't wanna put everyone in buckets even though it'll be easier. I was thinking of doing it half and half so I don't stress my fish too much. I need your help buddies
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ForumRunner_20130218_120929.jpg
Views:	37
Size:	65.7 KB
ID:	153135  
__________________

__________________
CicGuy is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 12:17 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Ian086's Avatar


 
Join Date: Nov 2012
Location: Drogheda, Ireland
Posts: 3,096
Quote:
Originally Posted by CicGuy View Post
Sup people! Today I'm planning on switching my substrate to sand. I have a good amount of fish in there already so how should I do this? I also have a lot of plants as well. I don't wanna put everyone in buckets even though it'll be easier. I was thinking of doing it half and half so I don't stress my fish too much. I need your help buddies
Hi, it can be done either way but i find it a lot easier by just almost emptying the tank, removing the decor, plants and fish. I believe it would be less stress on your fish by doing it this way. It is also way quicker and easier for you... Make sure you wash, wash, wash the sand....If you have the sand washed already, you could easily do it in an hour.... If not washed, wash it before you break down the tank. Also when you set it back up, leave the lights and airstone(if one) for a couple of hours.... Ian
__________________

__________________
Ian086 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 12:35 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jan 2013
Location: Cleveland, Ohio
Posts: 205
I just posted my opinions from doing this twice in the last month on another thread. Here is the link to it

I want to switch from gravel to sand...
__________________
Bigfish99 is offline   Reply With Quote
Old 02-21-2013, 03:24 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
dmolavi's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: Sewell, NJ
Posts: 2,123
This thread has good info: Changing gravel, tips?
__________________
dmolavi is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
change, gravel, sand, substrate

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 12:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×