Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Getting Started
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 10-27-2011, 05:02 PM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Bloomk's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
Empty quarantine tank?

K, I have a quarantine tank that I have fish in waiting quarantine time.. When that time is up, is it ok to empty the Q tank and leave it empty? Will it cycle the next time I add fish to it?
__________________

__________________
Bloomk is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2011, 05:04 PM   #2
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Feb 2011
Location: Near St. Louis, Missouri
Posts: 335
My understanding is you'd want to do something to keep the filter media cycled (Either start a new sponge/filter pad/ whatever or use that one if you had no problems) but yeah, you can just shut down the quarantine it's self. I tend to keep sponges in my running tanks to use in a qt or hospital if it comes up.
__________________

__________________
ShadoeFox is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2011, 05:15 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Bloomk's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
Empty the water out or just leave it in and running and just no fish?
__________________
Bloomk is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2011, 05:53 PM   #4
Aquarium Advice Freak
 
Bloomk's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
Also, I have quite a bit of live rock in the tank and am reading that there should not be live rock in the tank?
__________________
Bloomk is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2011, 06:20 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Feb 2011
Location: Near St. Louis, Missouri
Posts: 335
Yeah, if you have to medicate the quarantine, you're medicating the Live rock. At this point, you might as well leave it. If you have no problems while the fish are in QT, great... just put the rock in your main tank with them. If you do, you might pull the rock it's self out, let it dry completely and then, after a week or two dry, put in your main tank. It'll reseed in there.

After this, though, leave the Live Rock out, or only put like one biggish peice that you can afford to loose. The fish might like something to hide around... though most folks around here I've read use large pipe fittings from home stores for that.
__________________
ShadoeFox is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2011, 11:21 PM   #6
Aquarium Advice Freak
 
Bloomk's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
ok, so if i take all the live rock and put it in the display tank, will there be any filtration of the water without the live rock? All i have is an aqueon hang on the back filter..

And should i leave the tank with water and just let it run without fish in it? Maybe keep a snail or 2 and a couple crabs in it to keep it clean while it is empty (of fish)? or just drain it all together?
__________________
Bloomk is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2011, 10:08 AM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Feb 2011
Location: Near St. Louis, Missouri
Posts: 335
The filters internal media is the bio sorce, though you'll need to watch your water. Some leave it up, some don't, but if you medicate out could kill that cuc
__________________
ShadoeFox is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2011, 11:02 AM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jul 2011
Location: Central PA
Posts: 1,651
I always keep an HOB running on my DT for my QT...When its time to QT your always ready..i tear mine down each time
__________________
Currently rebuilding
QTing is a good thing
Grow your filtration
FTMMWS is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2011, 04:12 PM   #9
Aquarium Advice Freak
 
Bloomk's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 218
Quote:
Originally Posted by FTMMWS
I always keep an HOB running on my DT for my QT...When its time to QT your always ready..i tear mine down each time
Lol the acronyms. Dt? U tear it down? Thought u said I leave it running?
__________________
Bloomk is offline   Reply With Quote
Old 10-28-2011, 05:08 PM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jul 2011
Location: Central PA
Posts: 1,651
I used to,,but now i just find it easier to set it up a week or so before hand,rather than leaving it up and doing top offs every other day..and the temptations of turnin g it into another set-up
__________________

__________________
Currently rebuilding
QTing is a good thing
Grow your filtration
FTMMWS is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
quarantine, quarantine tank, tan

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Quarantine tank not helping Missjmeide Saltwater & Reef - Sick Fish or Coral 3 09-27-2011 03:56 AM
milky white stuff on tank wallsand now dead fish crittergal Freshwater & Brackish - General Discussion 0 09-24-2011 07:43 PM
10 gallon empty tank!!! Jnthn932 Freshwater & Brackish - General Discussion 20 08-26-2011 03:23 AM
What to do with an empty one gallon tank?? maxwellag Freshwater & Brackish - General Discussion 12 08-23-2011 04:39 PM
Tank seems empty jeffp Freshwater & Brackish - Getting Started 2 07-21-2011 10:25 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:06 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.