Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Getting Started
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 10-12-2013, 01:22 AM   #1
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
question on my tank cycling evolve 8 nano

Evolve 8 gallon nano

OK so my saltwater tank has been running for about 3 days now. I have I haven't seen an ammonia spike yet? Or any other for that fact..I currently have about 6lbs of live rock (adding 10 more lbs this week) I have some rubble rock in the return filter along with.cha..something..green planty stuff...unfortunately I have a pair of yellow tail damsel fish in there for cycling. Which I know now is the worse way to cycle a tank. ( I'll be gifting them to a buddy this weekend) but anyways how long before my tank starts cycling? Can I add more live rock mid cycle as I plan to? Thanks guys!
__________________

__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 04:23 PM   #2
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
Anyone?
__________________

__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 04:40 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Oct 2013
Location: Rockford IL
Posts: 286
Did you use live sand as well? Are you getting any nitrate levels yet?
__________________
Brad M is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 04:43 PM   #4
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
I didn't use live sand..my LFS only had 25 lb bags I didn't even need half of that Lol and no nitrates..0across the board..I also *** bacteria in a bottle
__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 06:07 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Oct 2013
Location: Rockford IL
Posts: 286
Hmm and the fish have been in all 3 days? I could understand enough BB in the live rocks to handle the ammonia and nitites but it should still end up with some nitrates. I would test it daily for another 72 hours and see.

Are you using a liquid or dip strip for testing?
__________________
Brad M is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2013, 11:18 PM   #6
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
Yes sir, fish have beennin all three days..also im using api liquid test kit. Today I had no ammonia again..I have also been over feeding hoping this helps a bit. Could I be cycled?
__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2013, 08:19 AM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Oct 2013
Location: Rockford IL
Posts: 286
If you were cycled we should be seeing nitrate readings. Did you test that today
__________________
Brad M is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2013, 05:32 PM   #8
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
Tested today and have 0 all the way across the board..wtf is going on? Lol
__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2013, 05:37 PM   #9
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Oct 2013
Location: Rockford IL
Posts: 286
Quote:
Originally Posted by Evo8 View Post
Tested today and have 0 all the way across the board..wtf is going on? Lol
Guess we have to call it what it is... the mirical tank that never gets dirty lol.

Ok lets go over a few things again. How long have you had the test kit? Are we sure its not expired? Are you shaking the nitrate bottle 2 very well? The crystals needed for accurate results settle to the bottom. Are we waiting 5 min before reading the nitrate results?

Can you upload an image of all 3 test tubes?
__________________
Brad M is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2013, 05:55 PM   #10
member
 
Join Date: Oct 2013
Location: Fort Myers, FL
Posts: 421
the test kit is good...almost new..I use it for my other tanks and it shows when my quality screwes up..

Heres the pics.. ammonia could be like
.10 Lol but nothing showing a cycle. the ammonia looks green under my flash however it is still yellow
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	ForumRunner_20131014_165516.jpg
Views:	32
Size:	46.9 KB
ID:	202514   Click image for larger version

Name:	ForumRunner_20131014_165531.jpg
Views:	38
Size:	48.4 KB
ID:	202515  

__________________

__________________
Evo8 is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 03:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.