Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Getting Started
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-24-2011, 11:22 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
Question With API Test Kit

So im testing Ammonia and the water in the tube keeps turning a murky lime green. Is this normal? if not why is this happening? its color dosent match any color on the chat either.
__________________

__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 11:26 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
also what should my PH be? it reads that its 8.0 do I need to buffer it to 8.4?
__________________

__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 11:53 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
scottayy's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indiana
Posts: 2,499
My API test kit will do that for 0 ammonia. It looks cloudy dark yellow/green, but not green enough to match the ammonia readings. You should check it on RODI water and newly mixed saltwater to make sure it is actually a 0 reading.

Your pH is fine. As long as it stays in a stable range. I was taught this here when I tried to buffer and couldn't keep it stable. I go from 7.9 to 8.1 throughout the day.
scottayy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 11:58 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
Ok ill test my water from ky ro/di system last time I checked a week ago it all read 0s. But you described the water in the tube perfectly. I put in 20lbs of live sand, 7-9 lbs of live Rick and 2 damsels and the readings are ammonia 0, nirate -0, nitrite - 15 could my tank be cycled already?
__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 12:02 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
scottayy's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indiana
Posts: 2,499
How long has it been?

I think your ammonia has spiked and reached 0. Now your bacteria for converting nitrites to nitrates is building. This will spike as well before you have many nitrates. You want 0 nitrItes. Did you mix up the nitrite/nitrate readings?

I'm not familiar with cycling with fish though I imagine it wouldn't be much different.
scottayy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 12:09 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
Quote:
Originally Posted by scottayy View Post
How long has it been?

I think your ammonia has spiked and reached 0. Now your bacteria for converting nitrites to nitrates is building. This will spike as well before you have many nitrates. You want 0 nitrItes. Did you mix up the nitrite/nitrate readings?

I'm not familiar with cycling with fish though I imagine it wouldn't be much different.
sorry i always get nitrIte and NitrAte confused its Nitrites- 0 Nitrates - 15

tanks been set up like 5 days...so I cant imagine its cycled already. I know that SW tanks can cycle quickly sometimes but idk if that quickly.
__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 12:17 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
scottayy's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Indiana
Posts: 2,499
I think you might have an actual ammonia reading. Seems your nitrates would be higher after a cycle.
scottayy is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 12:19 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
I agree
__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2011, 11:26 AM   #9
Aquarium Advice Addict
 
CleverBs's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Omaha, Nebraska
Posts: 2,210
so i tested my RO/DI water it came out yellow and clear. when testing my SW tank it becomes murky as soon as I put the 2nd bottle of ammonia solution into the test tube. after letting it sit its still yellow, this is worrying me a bit, makes me feel like my cycle has not started yet even. Nitrite is at 0 Nitrate is at 20
__________________
75G SPS Bare Bottom Reef
4g Nano LPS Reef
40g Fowlr
CleverBs is offline   Reply With Quote
Old 11-25-2011, 11:56 AM   #10
Aquarium Advice Freak
 
xxStLxx's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: California
Posts: 277
The API test kits are a little difficult to read sometimes. See if your LFS can test your water with a more reliable test like one made by salifert. Also if it comes back as you have 0 in ammonia and nitrite but have nitrates it means your tank is cycled. If you cycle the tank with a damsel it usually speeds the process up to a matter of a week instead of multiple weeks if everything goes well.
__________________

__________________
xxStLxx is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
api, test, test kit

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nitrate test question lkenn80 Freshwater & Brackish - General Discussion 7 10-08-2011 12:08 AM
Nitrate test question WhiteWolf General Hardware/Equipment Discussion 5 09-30-2011 12:22 AM
Booyah - Nitrates Baby chrisinmontreal Freshwater & Brackish - Getting Started 30 08-30-2011 10:42 PM
Water test question Biocube14 Saltwater Reef Aquaria 5 08-16-2011 07:54 PM
Question about filter and api test kit patrick cleveland Freshwater & Brackish - General Discussion 5 06-28-2011 06:45 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 09:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.