Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Getting Started
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 05-29-2012, 02:41 AM   #11
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bronx, NY
Posts: 14
Are you using RO/DI water or tap water?
__________________

__________________
Royal Pein is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:11 AM   #12
Aquarium Advice FINatic
 
armyman16's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 608
I top off with tap but water change with LFS RO/DI
__________________

__________________
armyman16 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:32 AM   #13
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bronx, NY
Posts: 14
I had problems with algae as well. Now I have almost none. I bought 7 Turbo snails for my 55G and they eat up all my algae.
__________________
Royal Pein is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 09:53 AM   #14
Aquarium Advice FINatic
 
armyman16's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 608
Quote:
Originally Posted by Royal Pein
I had problems with algae as well. Now I have almost none. I bought 7 Turbo snails for my 55G and they eat up all my algae.
Yeah I just bought some snails the other day, and I've been cleaning the front glass, I'm not worried about the looks im more worried of what's causing the algae, I don't wanna put a fishy in if there's something wrong with my water
__________________
armyman16 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 11:01 AM   #15
Fish R friends, not food!
 
spoonman's Avatar


 
Join Date: Jul 2008
Location: Las Vegas, NV
Posts: 3,720
Stop using the tap water. All water changes and top offs should be with rodi.
spoonman is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 02:54 PM   #16
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: May 2012
Posts: 4
I had brown algae all over the live rock and on the sand bed. I decreased my lighting time to about 7 hours, bought a gold head sleeper goby, and now use a submersible uv sterilizer. The goby took care of the sand, much better than snails, crabs, or sand sifting star. The uv sterilizer is awesome. Cleans the water, helped remove the algae, and it kills all parasites so now I'm much less concerned with ich.
__________________
Talons1980 is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:05 PM   #17
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Feb 2012
Location: Bronx, NY
Posts: 14
Your fishes should be fine if your ammonia and nitrites levels are at 0 and if your nitrates levels are low. Some fishes such as Tangs eat some algae that grows in your tank.
__________________
Royal Pein is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2012, 03:10 PM   #18
Aquarium Advice Addict
 
Schism's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Lima, Ohio
Posts: 2,093
Your algae problem is being caused by several thing potentially:

1) tap water, no no no. Not even for top offs, many things in tap can feed algae growth.

2) nitrates and phosphates. Low is not good enough, any amount of phosphates and nitrates period can and will grow algae somewhere in some form. Do more waterchanges.

3) Do not decrease lighting, that doesnt fix anything. You bought the light used so chances are the bulbs are old. After 9-12 months T5 bulbs become more red in spectrum which fuels algae growth. Change your bulbs, its a must.

Fix the problem with water changes and bulb change. Nitrates and phosphates should be undetectable, also be sure you are siphoning out the algae as it contains bound up nitrates and phosphates.
__________________

__________________
29g Mixed Reef, 150w 14k Phoenix MH w/ Moonlights, Reef Octopus BH1000 HOB Skimmer, Ecotech Vortech MP10es, ReefKeeper Lite (Plus), PH Probe, Temp Probe, ATO, Carbon/GFO Reactor.
Schism is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
algae

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 10:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.