Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Sick Fish or Coral
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 01-22-2012, 08:34 PM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 454
ich

i had a coral beauty with ich,now it seems what ever i put in there they die.i only have a dart fish and he looks fine.is my tank infected?the dart fish stays in the middle so maybe thats why he is alright.shoulkd i do the temperture thing to kill it
__________________

__________________
dwint is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 09:07 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Aug 2008
Location: NC
Posts: 3,287
Temperature doesn't work on marine ich. Is your tank a reef tank?
__________________

__________________
joy13 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 09:17 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 454
no,comm
__________________
dwint is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 10:34 PM   #4
Aquarium Advice Newbie
 
Scubaboy21's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Clayton, DE
Posts: 9
My Coral Beauty also came down with ich very shortly after i brought her home, and not having a good QT process in place my tank quickly came down with ich. I did lots of research on methods and it seemed only two were truly effective in eradicating the parasite. Copper or Hypo. I chose Hypo and bought two tanks moved all my fish from my DT and began lowing the salinity in the QT my fish were in hypo for 14 weeks, longer than the 8 to 10 weeks usually necessary but i only want to do this once. Yesterday i put them back in the DT. I lost a Pearl Scale Butterfly the day before i put them in hypo and also lost a Flame Angel as a result of poor handling switching between tanks, Still not over that error. I will be very diligent with my QT process moving forward. If you choose hypo prepare to do a little work every other day or so. Good Luck
__________________
Scubaboy21 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 11:22 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 454
i have cupramine.so should i put this in my tank for 2 weeks and it should kill it?i guess i take the filters out and put new ones in in two weeks.it doesnt say anything about water changes
__________________
dwint is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 11:45 PM   #6
Aquarium Advice Newbie
 
Scubaboy21's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Clayton, DE
Posts: 9
I chose not to go with copper so I am not sure, sorry. Keep in Mind once you introduce copper in the system it will always be there to some extent as I understand it. Also it is stressful to your fish so follow the instructions closely. I know most of my research said pretty unanimously that you should not treat your DT or you might never be able to keep inverts again use a QT it looked like you might of had a shrimp in one of your pic he has to go he won't survive the treatment I would strongly suggest fish to a QT treat copper there and let the DT sit 8 weeks fish less. Then QT all new arrivals after that.
__________________
Scubaboy21 is offline   Reply With Quote
Old 01-22-2012, 11:57 PM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 454
i only have a dart fish in the tank.my question is ,if my main tank has ich in it im gonna have to put cupramine in the main to kill what ever is killing my fish right or wrong
__________________
dwint is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2012, 12:11 AM   #8
Aquarium Advice Newbie
 
Scubaboy21's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Clayton, DE
Posts: 9
Not if you leave it fish less for min of 8 weeks the parasites life span. It can't live without a host. Leave your shrimp in he is ok only remove your fish. I had mine out 14 weeks for good measure. Besides a smaller QT will be more cost effective less water vol to treat easier to maintain target parameter of copper. I know 8 weeks sounds worst than 2 weeks but again once DT has copper it can't house inverts no shrimp crabs corals take the time do it right do it once. Good luck
__________________
Scubaboy21 is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2012, 12:14 AM   #9
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 454
so i keep everything running without fish,i dont need water changes do i?
__________________
dwint is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2012, 12:29 AM   #10
Aquarium Advice Newbie
 
Scubaboy21's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Clayton, DE
Posts: 9
No you shouldn't need water changes in your DT, keep your shrimp fed turn your light on and off business as usual need to keep your bio filter going. Depending on the size of your QT you may need to do a few watch your water quality. One fish probably not a big issue. Oh and don't cross contaminate during entire process that's nets, test tubes, cups, algae scrapers ect. Even your Hands, where gloves is best two pair one for working in QT one for working in DT. Ok I think by now you think I am crazy but trust me if your diligent you will rid yourself of this and with proper QT it will never be a problem again.
__________________

__________________
Scubaboy21 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ich

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 09:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.