Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Sick Fish or Coral
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 02-07-2013, 04:45 PM   #11
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,249
Read these

An Ounce of Prevention is Worth a Pound of Cure: A Quarantine Tank for Everything by Steven Pro

Marine Ich/Cryptocaryon irritans - A Discussion of this Parasite and the Treatment Options Available, Part I by Steven Pro

Marine Ich/Cryptocaryon irritans - A Discussion of this Parasite and the Treatment Options Available, Part II by Steven Pro
__________________

__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 02:46 PM   #12
Aquarium Advice Freak
 
dlsrks's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Anniston, Alabama
Posts: 331
Most of my fish in my 140 gallon tank has parasites or ick. I don't have a QT set up right now. What should i use that I can put directly in the tank and how much? Besides a few fish, I only have a Kenya tree frag, pipe organ coral and some hermit crabs. One more question. Can they develop this from not enough live rock or not enough CUC in the tank? Already lost a queen angel. Don't want to lose my other fish. I have no LFS. Closest one is about a 2 hour drive.
__________________

__________________
DLSRKS
dlsrks is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 03:09 PM   #13
Aquarium Advice Activist
 
Minkota's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: South Florida
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by dlsrks View Post
Most of my fish in my 140 gallon tank has parasites or ick. I don't have a QT set up right now. What should i use that I can put directly in the tank and how much? Besides a few fish, I only have a Kenya tree frag, pipe organ coral and some hermit crabs. One more question. Can they develop this from not enough live rock or not enough CUC in the tank? Already lost a queen angel. Don't want to lose my other fish. I have no LFS. Closest one is about a 2 hour drive.
I would not recommend adding anything to your display tank. check craigslist for an inexpensive tank to use as a QT. How many fish do you have? Quantity of rock will have no affect on disease, it can show up when a fish is stressed or when a fish is added to the tank wiithout being quarentined. CUC can stay in the display tank while fish are in QT, leave display tank fallow for minimum of 6 weeks.
__________________
Minkota is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 03:33 PM   #14
Aquarium Advice Freak
 
dlsrks's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Anniston, Alabama
Posts: 331
I have a 20 gallon tank I'm setting up for a QT. Can I fill it with the tank water and use to right away?. I have a all the equipment already including a nano protein skimmer. In the tank, I have

2-Banggai cardinals
2-PJ cardinals
2-blue green chromis
2-black clowns
1-filefish
__________________
DLSRKS
dlsrks is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 03:48 PM   #15
Aquarium Advice Activist
 
Minkota's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: South Florida
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by dlsrks View Post
I have a 20 gallon tank I'm setting up for a QT. Can I fill it with the tank water and use to right away?. I have a all the equipment already including a nano protein skimmer. In the tank, I have

2-Banggai cardinals
2-PJ cardinals
2-blue green chromis
2-black clowns
1-filefish
That's a lot of fish for just a 20g, are they small?
__________________
Minkota is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:11 PM   #16
Aquarium Advice Freak
 
dlsrks's Avatar
 
Join Date: Dec 2010
Location: Anniston, Alabama
Posts: 331
No. pretty much grown. What size tank do I need? There's a bunch on Craigslist. But I need to know if I can use the tank water or should I put in new saltwater with a bacteria supplement?
__________________
DLSRKS
dlsrks is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:16 PM   #17
Aquarium Advice Activist
 
Minkota's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: South Florida
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by dlsrks View Post
No. pretty much grown. What size tank do I need? There's a bunch on Craigslist. But I need to know if I can use the tank water or should I put in new saltwater with a bacteria supplement?
I personally would try to find a 55g, you can use the water from your display tank and replace the used water with new and consider it a water change for your display tank.
You can put a sponge from your display tank into the new QT to give you a biological filter, just don't put it back into the main tank without sterilizing it first. And remember no rock or sand in the QT, use pieces of PVC for hiding structure.
__________________
Minkota is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:23 PM   #18
Aquarium Advice Addict
 
mr_X's Avatar


 
Join Date: Apr 2008
Location: Fairless Hills, Pa.
Posts: 17,895
Send a message via MSN to mr_X
The tank water has hardly any bacteria in it. It will not support fish. You will need a bacteria colony sufficient to hold the bio load. you can use the tank water, but don't expect it to sustain them.
__________________
thanks,
Doug
mr_X is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:24 PM   #19
Aquarium Advice Activist
 
Minkota's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: South Florida
Posts: 189
Quote:
Originally Posted by mr_X View Post
The tank water has hardly any bacteria in it. It will not support fish. You will need a bacteria colony sufficient to hold the bio load. you can use the tank water, but don't expect it to sustain them.
That is why I mentioned putting the sponge from his display tank in the QT.
__________________
Minkota is offline   Reply With Quote
Old 02-19-2013, 04:27 PM   #20
Aquarium Advice Addict
 
mr_X's Avatar


 
Join Date: Apr 2008
Location: Fairless Hills, Pa.
Posts: 17,895
Send a message via MSN to mr_X
Quote:
Originally Posted by Minkota View Post
That is why I mentioned putting the sponge from his display tank in the QT.
I was speaking to the OP.
__________________

__________________
thanks,
Doug
mr_X is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ich, trigger

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 02:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.