Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > DIY Projects
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 05-05-2019, 04:01 PM   #1
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Tank /sump issue

Hello, Iím a newbie to the site and saltwater tanks.
I currently have an 85 gallon coffee table fish tank. It is viewed from 5 of the 6 sides. Iíve had it running for almost 2 years with power heads and live rock as my filtration and doing water changes weekly. After losing a bunch of fish, I decided to clean house and start fresh but with a huge twist/project. I spent weeks research on what I needed and drawings of how to do this and move forward. I took the plunge and purchased a bunch of equipment. So Iíll explain what I did. And then explain the issue at hand. But from what Iíve been researching. I canít seem to find out where Iím going wrong. So hopefully someone here has experienced this.

Ok,
So what I did for this project was. Starting with the R/O system was empty a coat closet about 8 feet away from my display tank. In that closet is where everything is going. My r/o system is installed in there with a water line running under the floor as well as a drain line for the r/o system. The r/o produces and the discharge water gets dumped into a condensate pump and that gets shot back to the kitchen sink where itís tied into the drain below. The food r/o then gets pumped up and across the attic in an insulated covering to my office closet into a 20gallon pail. That Pail has a high and low sensor as well as a float switch and a leak detector on the floor. Once that Pail is filled I shut the r/o off and turn the ATO pump side on and then that pump pumps it back up and across back to the coat closet (where all the equipment is) and puts it into a 2.5 gallon eshoppes tank where that is gravity fed into my sump to maintain water level.

There also is a 10 gallon hospital tank stand alone. Thatís where I stored the live sand for the project. And the 20 gallon Pail is where the live rock got stored until I was ready to put back into the display tank.

So now I emptied the display tank cleaned it all out. The tank has 4 corner towers already installed. 3 wet towers and 1 dry tower for electric. I then flipped the tank and drilled out 2 of the wet tower from the bottom (after contacting the manufacturer to make sure it wasnít tempered glass) and installed a bulkhead in each using the gaskets and aquarium silicone. I then moved the carpet cut the floor open . I ran 1 1/2 flex pvc under the floor to the coat closet. Capes everything off. Waited 3 days for everything to dry and then pressure tested it for 48 hours. No leaks. I was good to close everything up. I also installed leak doctores under the tank at each bulkhead. The pipes come into the closet and reduce to 1Ē. From there it goes to a ball valve then a gate valve and into the sump. The return pipe leaves at 1Ē to a gate valve to a check valve to a ball valve back reduces back to 1 1/2 under the floor to the tank where it comes into a 1Ē bulk and then reduces down to two (2) half inch duckbill outlets.
So thatís the plumbing end.

There are 2 pumps. A pump to send the water to the sump. And a pump to return back to the display tank. This is where the problem arises. Because the coffee table tank is ground level and the sump is ground level with the plumbing running down then back up. There needs to be a pump to pump back to sump. Where almost all water going to dumps are gravity fed. Mine isnít. The problem is trying to balance the water coming to the sump along with the water retuning to the display tank. I have matching pumps. They are uniclife dep-4000 with controllable speeds. I just installed the gate valves bc I heard they are finer tuning. But still at the same spot. Iím really at a loss right now.

I also set up a skimmer with a heater in the sump and purchased the Neptune apex which is wall mounted / control center in the same closet. So I went a little nuts. Lol

I know this was a long tread Iím apologize. But really want to make this work but really stuck now. Any advice would be greatly appreciated.

Thanks in advance!
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	0689BC87-9164-4B87-977E-A5A452F5085C.jpg
Views:	34
Size:	235.2 KB
ID:	312838   Click image for larger version

Name:	EF00264D-F501-4573-8039-AE539234E546.jpg
Views:	35
Size:	115.9 KB
ID:	312839  

Click image for larger version

Name:	FDA19B1B-3811-41DB-BB0B-89EE4A7103A4.jpg
Views:	34
Size:	112.2 KB
ID:	312840   Click image for larger version

Name:	54AA9B6B-8049-4CAA-9A9F-E545D8ACE66C.jpg
Views:	37
Size:	209.6 KB
ID:	312841  

__________________

__________________
Ttursi21 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 05:24 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Brookster123's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Mass
Posts: 19,022
Welp... this is certainly a first... I'm no expert, I'd say you definitely want gravity doing the work on one end.. ideally the draining. Can you lift the table/tank to facilitate this? I run a sump backwards, pump draws water out and gravity returns. I get no added flow but it keeps water moving through the sump. If you have 2 pumps working in tandem and one fails... it's going to be a big problem somewhere in the house. I wouldnt be able to sleep at night.
__________________

__________________
I'm not really here... fell in the tank and my phone is just that smart
Brookster123 is offline   Reply With Quote
Old 05-05-2019, 08:39 PM   #3
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
Yea I kinda figured not many people have heard of something like this. I’m hoping that if this ever works out, I’ll be in the process of making a water overflow pan underneath the sump with a drain so Incase one pump does fail and overflows the sump it will overflow into the pan and drain outside the house. The return pump will never be able to overflow the tank bc the amount of water that’s in the “return” tower part of the sump is manybe 2 gallons and that won’t be enough to overflow the display tank.
I appreciate the reply, thank you.
__________________
Ttursi21 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 08:20 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
okapizebra's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Florida
Posts: 1,106
I'm no plumber, but can't you just adjust the valves until flow is even? You said you have both ball valves and gate valves on both of them.
__________________
okapizebra is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2019, 09:22 PM   #5
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: May 2019
Posts: 3
That’s what I thought I could do. And the pumps are adjustable speeds also. But some some reason this is where the problem lies. I have both pumps set to 100% and then adjust the gate valves leaving the ball valves in the full open position and only use them for on/off only where as the gate valves are supposedly for fine tuning, which is what I’m using. I’ve got it down to approximately a 1/16 - 1/32 of an inch turn and still won’t balance. I’ve spent a few hours trying to get it. But no luck. I don’t know if it’s air that’s being pulled in from the overflow and running in the line and causing the fluctuation or maybe a pump having internal issues. Just really confused.
__________________
Ttursi21 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
sump, tan, tank

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Stand/Sump Issue jjonesrjc General Hardware/Equipment Discussion 1 10-24-2011 08:24 PM
Sump Pump Vibration & Noise Issue - Requesting Solution LarryS General Hardware/Equipment Discussion 7 10-12-2011 10:33 AM
Water Issue/ fish issue pockets Cichlid Discussion 48 08-30-2011 08:48 AM
Wet/dry or sump issue, or both? Mr.Micro General Hardware/Equipment Discussion 25 05-05-2011 07:17 AM
sump return issue Hara Saltwater Reef Aquaria 6 02-15-2003 10:01 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 05:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.