Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Freshwater > Freshwater & Brackish - Planted Tanks
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 02-08-2013, 11:57 PM   #1
Aquarium Advice Addict
 
jhawk__'s Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1,121
Root tab questions. HELP!

So not to long ago I put some root tabs into my planted tank.

I pushed them into the Eco-Complete and then covered them up with the substrate. Did I do this right ?

Also , when I put new ones in monthly, do I need to take the old ones out or will they have dissolved?
__________________

__________________
jhawk__ is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 12:12 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Andrew McFadden's Avatar

POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Dec 2011
Location: johnstown, ohio
Posts: 7,919
Leave it alone just add new ones.
__________________

__________________
Andrew McFadden is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 12:32 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
jhawk__'s Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1,121
Ok good lol. I was hoping I wouldn't have to take them out because I didn't remember where I buried them. I figure they would dissolve anyway.
__________________
jhawk__ is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 12:56 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
DanTheGuppyMan's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Carolina (USA)
Posts: 1,766
Send a message via AIM to DanTheGuppyMan Send a message via Yahoo to DanTheGuppyMan Send a message via Skype™ to DanTheGuppyMan
Yup, the just dissolve in the substrates into te nutrients the plants roots suck up I add new tabs in my substrate about every month, at least that's how my brand directs it. I too have a question someone on here may can answer-sorry if I hijack this thread, I thought it would be the right place to ask- I use AquariumPlants.com 's total, phosphate, and iron root tabs monthly or as needed. I heard that osmocote plus is a GREAT root tab, so I bought some. Do I just add these along with my other tabs as I did, or what? How far apart should I space them out, how many, etc? Anyone have tips?
__________________
---------"Always do it 110%...unless you are doing a water change "-----
---- [SIGPIC][/SIGPIC]---------
| | | [60 gallon FW] | | | [Rimless 6g Iwagumi] | | | LED Lighting Compendium | | |
----------------AquaScaping Styles - Which style fits you?--------------
DanTheGuppyMan is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 10:13 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
jhawk__'s Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 1,121
Quote:
Originally Posted by DanTheGuppyMan View Post
Yup, the just dissolve in the substrates into te nutrients the plants roots suck up I add new tabs in my substrate about every month, at least that's how my brand directs it. I too have a question someone on here may can answer-sorry if I hijack this thread, I thought it would be the right place to ask- I use AquariumPlants.com 's total, phosphate, and iron root tabs monthly or as needed. I heard that osmocote plus is a GREAT root tab, so I bought some. Do I just add these along with my other tabs as I did, or what? How far apart should I space them out, how many, etc? Anyone have tips?
It's okay lol.

Idk If I'm right but I don't see why it would be a problem to add them along with your other root tabs. It's just extra nutrients for them

They usually say to put 6 root tabs in for every 10 gallons. Space them about 6 inches apart.
__________________
jhawk__ is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 12:38 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Rivercats's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Jul 2012
Location: Missouri
Posts: 13,146
Dan you really don't need to be using more root tabs over what you have. All your doing is putting excess nutrients in the tank and plants can only use so much regardless of how much extra you put in. Plus those Osmocote tabs can cause ammonia spikes if the water soluble nitrogen is from ammonia not nitrates. It will list it on the package. Also the Aquarium Plant Iron root tabs are to be used every 45 days.
__________________
Rivercats 220g planted tank
Rivercats is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 01:17 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
DanTheGuppyMan's Avatar
 
Join Date: Oct 2012
Location: South Carolina (USA)
Posts: 1,766
Send a message via AIM to DanTheGuppyMan Send a message via Yahoo to DanTheGuppyMan Send a message via Skype™ to DanTheGuppyMan
Thanks much warrior and Rivercats! So, could I use them in my 5.5 planted? It currently has no root tabs. Just Excel...again sorry to take over your thread warrior!
__________________
---------"Always do it 110%...unless you are doing a water change "-----
---- [SIGPIC][/SIGPIC]---------
| | | [60 gallon FW] | | | [Rimless 6g Iwagumi] | | | LED Lighting Compendium | | |
----------------AquaScaping Styles - Which style fits you?--------------
DanTheGuppyMan is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 01:27 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Tetra1990's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Omaha Nebraska
Posts: 1,617
Quote:
Originally Posted by DanTheGuppyMan View Post
Thanks much warrior and Rivercats! So, could I use them in my 5.5 planted? It currently has no root tabs. Just Excel...again sorry to take over your thread warrior!
I don't see why not. Some plants are heave root feeders and others feed from the water.
__________________
Tetra1990 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 04:22 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
Rivercats's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Jul 2012
Location: Missouri
Posts: 13,146
Unless you have swords or crypts in the 5.5 I don't see the need for using them. Plus not too long ago I read an article about only needing to use those (Osmocote plus) every 4-6 months but forgot how many they said per tank.
__________________
Rivercats 220g planted tank
Rivercats is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 04:41 PM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Tetra1990's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: Omaha Nebraska
Posts: 1,617
Quote:
Originally Posted by Rivercats View Post
Unless you have swords or crypts in the 5.5 I don't see the need for using them. Plus not too long ago I read an article about only needing to use those every 4-6 months but forgot how many they said per tank.
I have the seachem brand. On the box it recommends to add new tabs every 3-4 months.
__________________
Tetra1990 is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2013, 04:47 PM   #11
Aquarium Advice Addict
 
Andrew McFadden's Avatar

POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Dec 2011
Location: johnstown, ohio
Posts: 7,919
Quote:
Originally Posted by Tetra1990 View Post

I have the seachem brand. On the box it recommends to add new tabs every 3-4 months.
I only do mine like twice a year when I remember
__________________

__________________
Andrew McFadden is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 06:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
×