Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 03-26-2014, 01:58 PM   #1
Aquarium Advice Activist
 
plumwd's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Treasure Coast
Posts: 118
Send a message via ICQ to plumwd Send a message via AIM to plumwd Send a message via MSN to plumwd Send a message via Yahoo to plumwd Send a message via Skype™ to plumwd
Accessing Your Canister Filters

How do you guys access your canister filters? I'm in the process of setting up an 80 gallon aquarium, and just received my filter. I ordered the Marineland C-530. I didn't realize how HUGE it was going to be. It will not fit through the front door of my stand, only through the back.

When you clean them each month do you slide your stand out or go through the front door?
__________________

__________________
plumwd is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 07:37 PM   #2
Aquarium Advice Activist
 
90galWavefront's Avatar
 
Join Date: Mar 2014
Location: Ontario Canada
Posts: 103
Hello there and welcome to AA

It looks like you are in a bit of a conundrum, because once you get 80 gallons of water in the tank it will weigh around 800 pounds. Are you really going to be able to be able to move it every time you need access to your filter?

I would suggest that you either get the stand modified, or purchase one that the filter will fit in through the door.
__________________

__________________
90galWavefront is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 08:29 PM   #3
AA Member
Community Moderator
 
Delapool's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Feb 2013
Location: Perth, Australia
Posts: 13,542
Plus 1 - I slide mine out the front after disconnecting the hoses. Also make sure turning off the hose taps where you disconnect from is easy to do.
__________________
Delapool is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 08:33 PM   #4
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Mar 2013
Location: Louisville Ky
Posts: 39
I only clean mine two or three times a year.
__________________
Ronnie05 is offline   Reply With Quote
Old 03-26-2014, 08:38 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
FishEggs's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Upper Marlboro, Maryland
Posts: 2,211
Yeah thats gonna be a problem. Unless you have room in there to pop off the top of it and take the pieces out to rinse/clean when you need to. Hurts my back just thinking about doing it that way.
Why did you go with the 530 over the 360?
__________________
~Matt~
If you put off what you can do today until tomorrow it will never get done cause tomorrow never comes. It's always today.
FishEggs is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2014, 01:24 AM   #6
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Mar 2014
Location: Colorado
Posts: 3
Plum,

I saw your other post, and the pictures of your stand. It's a shame that the stand builder made those doors so small.

Is the tank full yet?

Even if it is - but better yet if it's not - I think it'd be an easy modification to cut larger door openings in the stand. The photos appear to show plywood fronts, and it should be easy to cut those door openings wider.

Plywood can be cut to size at a local lumberyard for the new doors.

And I'd bet you've still got some stain leftover from refinishing.

Once you get it all together, definitely get some quick disconnects for the canister.

Best of luck with your project.
__________________
Unbalanced is offline   Reply With Quote
Old 03-27-2014, 01:29 AM   #7
Aquarium Advice Activist
 
plumwd's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Treasure Coast
Posts: 118
Send a message via ICQ to plumwd Send a message via AIM to plumwd Send a message via MSN to plumwd Send a message via Yahoo to plumwd Send a message via Skype™ to plumwd
Quote:
Originally Posted by FishEggs View Post
Why did you go with the 530 over the 360?
I wanted to be sure that I had enough filtration so I chose something larger for over-filtration. When I did the setup at AqAdvisor with the 360 it suggested I add a larger filter.

I was able to get in through the front door today and remove the top. Could be a pain if/when the whole unit has to come out.
__________________

__________________
plumwd is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
canister, canister filter, canister filters, filter, filters

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Filters filters filters GoneFishing Freshwater & Brackish - General Discussion 15 04-26-2011 11:26 PM
filters filters filters.... ??? inspire0522 General Hardware/Equipment Discussion 7 02-17-2006 08:20 PM
Filters Filters Filters.... Japola44 Freshwater & Brackish - General Discussion 11 02-03-2006 01:47 AM
Filters, Filters, Filters....... mandi Archive 2 04-18-2005 07:35 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 10:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.