Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-28-2012, 09:18 AM   #1
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
API test kit question

I have some ammonia, nitrite, and nitrate test kits by API that say they are for freshwater and saltwater. I've taken both FW and SW measurements with them and they seem to work great.

I recently bought their "Saltwater Master Test Kit" which comes with those tests, but it doesn't say anything about working for freshwater tanks. I can't think of a reason why it wouldn't work on freshwater when their other tests do, but I thought I'd ask. Does anybody know if I can use the FW color cards with these SW test kits?
__________________

__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 09:46 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Hondatek's Avatar



POTM Champion
 
Join Date: May 2011
Location: Virginia Beach
Posts: 3,969
No the color charts for ammonia and nitrate and phosphates are different from the fw charts. It still uses the same drops though.
__________________

__________________
Feed your Filtration
Give it to Porc Chop he'll eat anything!!!!!
"This is my tank and these other fish just live in it"
^ Quoted from Porc Chop^
Hondatek is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 09:48 AM   #3
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
Brilliant. That answers my question. Thank you.
__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 09:54 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Hondatek's Avatar



POTM Champion
 
Join Date: May 2011
Location: Virginia Beach
Posts: 3,969
Your welcome. FYI in the short time i have had my red sea sw nitrate kit I can tell you it is far more accurate than API . If ever you would like a better kit look into those .
__________________
Feed your Filtration
Give it to Porc Chop he'll eat anything!!!!!
"This is my tank and these other fish just live in it"
^ Quoted from Porc Chop^
Hondatek is offline   Reply With Quote
Old 06-28-2012, 10:13 AM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
I had an API test kit first and I had some issues with it, so I got the Red Sea one. For the nitrate test I have to REALLY SHAKE the reagents and the solution when it tells me to, but as long as I do that I get consistently accurate readings, so I trust my API now...
__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
api, question, test, test kit

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 04:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.