Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 05-12-2011, 12:02 AM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Sharklover's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 395
Aquarium filter help!!!

My filter is a 40-70 aqua clear filter and it works for fw+sw and even though mine is in a 37g freshwater i figured because it can go in sw i would ask my question here because it seems the people in the sw forums know more in general,,,anyway my question is; ive had my tank up and running for about 5 months and i never heard a sound out of my filter but lately ive noticed a moderatly loud humm and once in a blue moon i hear a low discrete crackle,now the only maintenance i have done for my filter was i recently cleaned out the intake tube and i monthly replace the carbon,i also prime the filter properly when i have to turn off/on so does anyone have any idea what the problem is,or how to fix it,and can anyone tell me what else i need to do to keep my filter working properly???---thanks!---
__________________

__________________
Sharklover is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2011, 12:08 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Purevil21's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Florida
Posts: 1,863
A small piece of the carbon may have gotten down in the impeller. Take it apart and check, I used to have that problem all the time with my magnum 350, I just had to take it apart and make sure when I put it back together it didn't happen again.
__________________

__________________
It's been real AA.
Purevil21 is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2011, 12:11 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Mar 2011
Location: US
Posts: 1,306
My filter does the same thing! I was thinking that there is something like debris by the motor in the filter and it is doing that. If that is the case put your filter cartridge in a bucket with USED aquarium water and then take the filter apart and look and see what u can find. I did this and it stopped the noise for about a week.

BTW don't u have an exact copy of this in the SW forum???
__________________
Do you want your Signature Picture or Avatar made?
I'll Make Your Signature Picture and Avatar
EndlersEatGuppies is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2011, 12:17 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
thominil's Avatar


 
Join Date: Jul 2008
Location: In the middle of the corn....
Posts: 2,773
Moved to General Hardware/Equipment Discussion.

When you cleaned the intake, are you sure you repositioned the impellar properly? Nothing is missing or chipped/cracked on the impellar. Also, make sure that nothing dropped into the impellar chamber. You should be able to remove the motor housing if I am correct and Hagen added this to the design, but wait for an actual owner to comment on this.
__________________
~Thom
Any questions? Feel free to PM me.
Hitchhikers on live rock? http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm
Like someone's post? Show some appreciation with the reputation button!
thominil is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2011, 12:22 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
thominil's Avatar


 
Join Date: Jul 2008
Location: In the middle of the corn....
Posts: 2,773
Merged Threads/deleted duplicate post.
__________________
~Thom
Any questions? Feel free to PM me.
Hitchhikers on live rock? http://www.xtalworld.com/Aquarium/hitchfaq.htm
Like someone's post? Show some appreciation with the reputation button!
thominil is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2011, 01:06 AM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Mr. Limpet's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northern California (Marin)
Posts: 4,505
I'd suggest removing the impeller and motor, wash the impeller off and make sure there's nothing stuck to it (I use my aquarium scrub brush on it). If you take a Q-Tip and swab out the impeller chamber (careful with the shaft in it), there's usually gunk in there (mine anyway), put it back together and you should be good. I just did all this to my very dirty AC50 and it's running great right now .
__________________

__________________
Mr. Limpet is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter, filter help

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Best filter(s) for a large freshwater aquarium sliderfish General Hardware/Equipment Discussion 30 11-22-2010 04:15 PM
Pool filter for aquarium? mfdrookie516 General Hardware/Equipment Discussion 21 03-04-2010 12:50 PM
Need to change filter in new Aquarium brookie_sab Freshwater & Brackish - Getting Started 4 01-19-2009 09:07 PM
Pond Filter on aquarium ?! OceanMist General Hardware/Equipment Discussion 3 01-13-2006 07:32 PM
Best filter for a 100 gallon aquarium? dogspot General Hardware/Equipment Discussion 5 11-12-2005 10:55 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 03:57 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.