Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 07-20-2010, 06:49 PM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Jan 2006
Location: Connecticut USA
Posts: 33
Eclipse 6 pump went out

We have an Eclipse System 6, 6 gallon aquarium and have had it for about 5 years. The pump often goes off with power outages and usually I can get it going again by rapping on the top of the housing, but not today - it seems to be dead. Local places do not have the part so I will order it.
Anything else I should try to revive it?
Any recommendations as to what to do to keep the fish alive in the few days it will take to get a replacement?
There are some tight cracks in the acrylic - would it be best to just get a whole new Eclipse 6 since the part is ~1/3 the price of the whole aquarium?
TIA
__________________

__________________
jlinsey is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2010, 12:33 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
BigJim's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Oak Forest, IL
Posts: 4,388
Did it go out or is it just dirty? Take it apart and clean the impeller and the pump very well. My Eclipse 5 Hex got hung up after the last PWC. A little tap got it going, but I'm betting my impeller is dirty.

If the motor is indeed dead, your fish may be ok for a few days in the tank. When I dropped and shattered my AC70, my fish stayed in the tank without a filter for about four days without issue. I guess my bacteria populations are good because the water parameters were still good when I got the new filter. I kept the biomedia in the tank, which probably helped.

Are they actual cracks or just a little crazing? If it's cracks, now's the perfect time to upgrade to a bigger tank.
__________________

__________________
BigJim is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2010, 01:27 PM   #3
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Jan 2006
Location: Connecticut USA
Posts: 33
Got it working - thanks!

Opened it up and cleaned the impeller and it started right up when I plugged it back in.
Never realized you could open up and clean in there...
__________________
jlinsey is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2010, 01:42 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
BigJim's Avatar
 
Join Date: Jul 2009
Location: Oak Forest, IL
Posts: 4,388
It took me a little while to figure out how to open it up. The packaging of the equipment on the Eclipse stuff is pretty impressive, but it's not the most user friendly.
__________________
BigJim is offline   Reply With Quote
Old 07-21-2010, 01:46 PM   #5
AA Team Emeritus
 
Jimbo7's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Minneapolis, MN
Posts: 1,996
My koralias stop all the time, I run them in a bucket of vinegar water to clean em out. Sometimes they have to be kick started too, stick something in there to start it spinning. Glad it worked out.
__________________
Links to old builds:
12DX LED Build
Frag Tank (Fixed Link)
Dorm Pico Tank
Jimbo7 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eclipse, pump

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Eclipse 2 pump issue HELP jason1985 General Hardware/Equipment Discussion 3 07-07-2009 01:05 AM
37 gal Eclipse Filter pump is dead, is it revivable petstuffresale General Hardware/Equipment Discussion 0 04-01-2009 05:13 PM
eclipse-2 pump not pumping makiny awful noise RedRain5 Freshwater & Brackish - Getting Started 4 01-15-2007 08:50 PM
Submersible Pump or an External Pump???????? BigDog54 General Hardware/Equipment Discussion 5 08-10-2005 05:02 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 02:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.