Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-30-2012, 03:55 PM   #1
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Location: Elk River, Minnesota
Posts: 3
Eheim type 2260 pump not working

Hello! I have had an Eheim canister filter running on my 150 gallon tank every winter for the past three years. Today the pump Eheim 2260 (1260?) was only pumping water at a trickle through the spray bar and making noises. I took the pump apart and cleaned the slime off of it, put it back together, primed it and it is not working at all but making loud noises. The canister itself is just a foot lower than the tank. There is nothing in the tank but 7 - 10 inch koi. No gravel, nothing. Is there some part I can replace? Or, do I need a new pump? Thanks!
__________________

__________________
chickiepooh is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2012, 04:11 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Oct 2005
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 1,273
Send a message via MSN to sudz
Is there a shaft for the impeller? Also, check to make sure that its in straight, and there is no sand/gravel that might be clocking the filter.

what kind of noises?
__________________

__________________
Sudz
"In this hobby - Bad things happen over night... The good things take time."
In Progress: Rebuilding 75 Gallon Planted Discus tank
5 Gallon Guppy tank (Daughters tank)
sudz is offline   Reply With Quote
Old 11-30-2012, 04:58 PM   #3
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Location: Elk River, Minnesota
Posts: 3
Thanks for your reply... shaft? It has a magnet attached to a propeller with not much space in between. It rests in two little rubber end caps to align it. Sorry I am not very technical. There is nothing obstructing the pump. It makes a rattling noise. When I cleaned it I ran the motor briefly to see the impeller operate. It hesitates instead of running smoothly which is what seems to be what is making the noise.
__________________
chickiepooh is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 06:47 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Oct 2005
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 1,273
Send a message via MSN to sudz
and if you spin it while its off, is there resistance/rubbing?

I don't know about your ehiem, but with Any Hagan products, there is a ceramic "shaft" that the magnet/impeller rotates around. It'll technically run without it, (sometimes) but it rattles around and is very weak - Kind of like the hesitation you are talkinga bout.

I think this is what it looks like in you filter?:

(Correct me if i'm wrong)

Its the bit that runs inside all that, its kind of like the Axle. If its broken, that could be the cause of your problems/noise.

They're pretty brittle, so its easy to crack them with bending if it wasn't aligned when you put it all back together.

Also, after a good cleaning, my Fluval is always a bit louder. Not as much slime lubercating/insultating the pump

Hope this helps!
__________________
Sudz
"In this hobby - Bad things happen over night... The good things take time."
In Progress: Rebuilding 75 Gallon Planted Discus tank
5 Gallon Guppy tank (Daughters tank)
sudz is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 10:54 PM   #5
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Nov 2012
Location: Elk River, Minnesota
Posts: 3
shaft in impeller

Thanks! After taking apart the impeller I found that the shaft was broken. I guess I just need a new shaft. I thank you so much for your help. I am learning!
__________________
chickiepooh is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 11:16 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Oct 2005
Location: Hamilton, Ontario, Canada
Posts: 1,273
Send a message via MSN to sudz
Glad to hear it! Welcome to the Forum! Its amazing what you learn when lurking and posting here!
__________________

__________________
Sudz
"In this hobby - Bad things happen over night... The good things take time."
In Progress: Rebuilding 75 Gallon Planted Discus tank
5 Gallon Guppy tank (Daughters tank)
sudz is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
eheim, pump

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 10:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.