Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 02-10-2009, 12:31 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
Emperor 280 humming?

I changed the impeller recently, and after listening to a broken impeller for a few weeks, I can't seem to remember how my filter is supposed to sound. Its like a low humming/vibrating noise, and at around 15ish feet away, the sound of the water overpowers the noise. Is this noise common on hobs or do I need to look for something else. (It could also be the impeller breaking in, but I'm not sure)
__________________

__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2009, 02:57 AM   #2
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,244
When I had mine on my eel tank it would make a very low grade hum. Hard to notice but if you tried you could pic it up.
__________________

__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2009, 07:27 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
Okay ty, its not just me :P
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 09:38 AM   #4
Aquarium Advice Activist
 
Copepod's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Hills of Northern KY
Posts: 192
The Emperors are a little loud...my problem is trying to keep it level...that can cause more noise...a little piece of carbon, or LR if you are using in, caught around the impellor can also create noise. I leave the Bio-wheel out and turn the spray-bar down towards the water to create good water movement.

I have noticed the newer Emperors are noisier than the older ones of 8 years ago also..which do you have? I haven't been able to find the lever to slow down the intake when feeding on the newer ones. The 280's anyway.
__________________
I wish I could walk my fish ....
Copepod is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 10:18 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
I think i have gen. 1, I'm not sure how many gens there are, but the 2nd newest. It kind of sounds like an air pump?
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 10:24 AM   #6
Aquarium Advice Activist
 
Copepod's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: Hills of Northern KY
Posts: 192
Not quite sure what you mean...I am female...not mechanically inclined at all & don't know terms...sorrry
__________________
I wish I could walk my fish ....
Copepod is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 10:27 AM   #7
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
Make sure where the hum is coming from. Is it coming from the unit or as a result of what the unit is sitting on? I finally put mine on an old mouse pad (though not an Emperor) and the vast majority of it went away.
__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2009, 05:47 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
Gen is generation, so if there was an emperor 280, and they created a new emperor 280, the old one would be gen 1 and the new one would be gen 2.

And the noise is coming from the impeller
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 03-09-2009, 11:25 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
Well, threads kind of dead, but maybe for future reference, the buzzing was coming in from the intake/siphon tube. Don't know how I figured it out, but when the tube was held slightly away from the tank, the sound stopped, so I stuffed a piece of foam behind it. Eventually I'll look for an actual solution, but.. the more you know :P
__________________

__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Emperor 280 Viperboy General Hardware/Equipment Discussion 6 04-22-2008 08:08 PM
Opinion on a Emperor BIO-Wheel Powerfilters Emperor 280 filter Rtrecost General Hardware/Equipment Discussion 5 01-19-2008 05:02 PM
Cleaning a Emperor 280 Viperboy General Hardware/Equipment Discussion 3 05-16-2006 02:49 PM
Emperor 280 Fish_fanatic Saltwater Reef Aquaria 3 01-25-2005 11:05 PM
Emperor 280 Filter bobtrop General Hardware/Equipment Discussion 12 11-15-2004 10:56 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 07:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.