Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 12-30-2005, 11:05 AM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2005
Location: Amherst, NY
Posts: 109
External Overflow - how to start the siphoning? (pic's)

I finally have everything pretty much finished up so I filled the tank and sump to test everything out before adding my good water.

I left some room in my sump and filled the tank just above the overflow box. I tried a for a couple hours last night to get the water to start siphoning out of the tank but was unsuccessful.

What do I need to do?

Here's whats my External overflow box's look like-


Mine is a little different with 2 "U" tubes going to a center chamber where it overflows into 2 outs. But the same concept.

Here's an actual photo of mine (the internal specimen box is not attached in the photo but I do have one).-
http://partydamage.com/fishtank/05.jpg
__________________

__________________
1brent1 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 11:11 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Piedmont, NC
Posts: 4,580
I do not have a setup like you but I have a cut off valve on my siphon. Turn the valve off and fill the tube with water then open the valve and it starts.
__________________

__________________
*The fact that no one understands you doesn't make you an artist.
*If guns kill people...Spoons make Michael Moore fat.
Brenden is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 11:59 AM   #3
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2005
Location: Amherst, NY
Posts: 109
Quote:
Originally Posted by Brenden
I do not have a setup like you but I have a cut off valve on my siphon. Turn the valve off and fill the tube with water then open the valve and it starts.
I though of that but of course I didn't put a cut off value on one of the returns. Not sure if that would work with my setup either?

What if I did this?
Both ends of the U Tubes are submerged. Put an airline up the U Tube till it is at 12:00. Suck the air out and hopefully the siphon will start?
__________________
1brent1 is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 12:11 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: May 2005
Location: Piedmont, NC
Posts: 4,580
put a small tub up the "u" and put the other end on a powerhead. That will start it.
__________________
*The fact that no one understands you doesn't make you an artist.
*If guns kill people...Spoons make Michael Moore fat.
Brenden is offline   Reply With Quote
Old 12-30-2005, 12:37 PM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Apr 2005
Location: Vacaville, CA
Posts: 721
Send a message via Yahoo to ace1uno_00
From the instructions that came with my over flow box it said to fill the skimmer box in the tank then place the U tube in it then slip a airline tubing up in it then suck the air out.
It seems simple but i havent tried it yet. I'm just going to drill my tank and use Bulkheads as my overflow. I have a fear of the siphon breaking and overflowing my tank.
__________________
For Sale: Brand New Filstar XP3. In Box w/extra Media. $80 obo shipped.
Ace1uno_00@yahoo.com
ace1uno_00 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 03:37 PM   #6
Aquarium Advice FINatic
 
MarineFlake's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Location: Memphis, Tn
Posts: 816
You do as ace1uno_00 says. Take airline tubing and slide it in to the mid point of the tube. Make sure the tube is in the water at both ends and then suck the air out..Sorta like a *big* straw. Water will begin to flow, when it does (And this is the pain) slide the airline tubing out without breaking the siphon. Rinse repeat for the other.

Peace.
__________________
To fail to plan is to plan to fail.
MarineFlake is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 03:48 PM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Nov 2005
Location: Akron, Ohio
Posts: 247
Send a message via AIM to binaryterror
^^ Great advice. I must advise that when you start the siphon, to plug the end of the airline tubing when u start the siphon. The water will suck air in and break the siphon. it happened to me until I figured it out lol. Also, make sure there is no buble in the U tube. If there is a big bubble or air pocket, blow into the airline and break the siphon and start over until there is no air in the siphon tube. HTH!
__________________
55g main tank
10g sump
ViaAqua SK300 skimmer
40lbs. LR
40lbs. LS
binaryterror is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 03:49 PM   #8
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,244
When I had my 55 I did the same as the last responses with good results.
__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Old 12-31-2005, 03:57 PM   #9
drm
Aquarium Advice Regular
 
Join Date: Nov 2004
Location: San Francisco Area
Posts: 53
I have the identical overflow box that you have. I typically fill my U Tube with tank water, cover both ends with "saran" wrap, put the U in place, then yank both pieces of plastic. Very quick, works 99% of the time, and I don't get a mouthful of seawater.
__________________
drm is offline   Reply With Quote
Old 03-13-2011, 04:13 PM   #10
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Feb 2011
Location: New Jersey
Posts: 1
Thank You

Thanks to all who posted on this thread.. I couldn't figure out how to get my siphon going to my overflow box on my new aquarium setup today... I went straight to Aquarium Advice and searched out my question and found this thread... you guys are awesome and so is this site...

I filled my 75 gallon up today with "freshwater" just to make sure system is working and leak free...happy to report after an hour and half, no leaks.. and believe me, I'm checking thoroughly with a flashlight every 10 mins... my plan is to run the tank for awhile with fresh water, especially until the water clears from the "sand Foam".. I thought I thoroughly rinsed out the sand, but I guess you never truly thoroughly rinse out the sand enough...lol

Then the aquarium will be sump pumped out (I bought a small one just for the aquarium) and then filled with aged saltwater and live rock....but thats down the road a ways. Thanks again for the help !
__________________

__________________
isfflcommish is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
external, flow, overflow, pic, siphon, start

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How Do I Start Siphoning Water? FishCrazyBenBOMB Freshwater & Brackish - General Discussion 12 07-01-2008 07:20 PM
First time starting up 180 gal (pic's) -LOUD SIPHONING HELP! 1brent1 General Hardware/Equipment Discussion 2 12-31-2005 08:02 PM
Who here uses an external overflow box? greenmaji Saltwater Reef Aquaria 32 10-16-2005 09:56 PM
External Overflow? MyMonkey Saltwater Reef Aquaria 0 09-26-2005 06:05 PM
please help my external overflow box to get flowing pelochas General Hardware/Equipment Discussion 4 09-20-2005 12:54 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.