Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-12-2009, 08:50 PM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Sep 2009
Location: Elkton, MD
Posts: 47
Filter Died... How long do I have?

Hey everyone,

Today we had a power outage, and my filter died during it. I unplugged in once we lost power so that I could ensure it was full of water before turning it back on. However it will not come back on. I took it apart and pulled the plastic thing out that holds the magnetic turny thing in there and cleaned it all out, but it still will not come in. It tries, it makes some rattling noise if I shake the unit, but thats it, then it goes quiet and gets really hot.

So, its a 125G Saltwater.. How long do I have to purchase a new filter? I don't get paid until monday.

I am using a Fluval Canister currently.
__________________

__________________
ddeans is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2009, 10:20 PM   #2
Aquarium Advice FINatic
 
Blueiz's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: North Carolina
Posts: 768
Did you prime it by pouring water into it? Your tank is going to start to go through a cycle, to get you by until monday you will need to do water changes at least twice daily depending on your stock levels. When you do get a new filter, your tank is going to go through its cycle as well because you have lost the majority of your bio filtration.

I have a couple filters that do the same as yours, let it cool off, pour some water in it and move the magnet housing up and down to see if that makes a difference, aslo try taking it apart and cleaning it again.
__________________

__________________
Blueiz is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2009, 10:24 PM   #3
Aquarium Free - 2+ Years
 
mfdrookie516's Avatar



POTM Champion
 
Join Date: Jul 2009
Location: Winchester, Ky
Posts: 19,410
i would disagree... having 160lbs of live rock in there should keep the tank from going through a full cycle, probably wont even see a mini cycle... alot of people use live rock as their only filtration. I would definately try and get the filter back up and running, you may want to take out the impeller, turn it on for just a second, then put it back in and fire it back up... also make sure nothing is blocking any of the hoses or inlets inside the pump... mine started making some funky sounds and getting hot a couple weeks ago, i ended up figuring out that the impeller cover clip was broken and wasnt holding against the impeller.. $6 from ebay and 3 days later, all was well
__________________
-Jonathan

"What, exactly, is the internet? Basically it is a global network exchanging digitized data in such a way that any computer, anywhere, that is equipped with a device called a 'modem', can make a noise like a duck choking on a kazoo." - Dave Barry
mfdrookie516 is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2009, 10:55 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
dkpate's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Location: Issaquah, Washington
Posts: 7,074
Have you tried lifting up to thing that hangs into the tank and wiggling that? I have to do that with one of mine sometimes.
__________________
~Darby
dkpate is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2009, 11:01 PM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
Blueiz's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: North Carolina
Posts: 768
Quote:
Originally Posted by mfdrookie516 View Post
i would disagree... having 160lbs of live rock in there should keep the tank from going through a full cycle, probably wont even see a mini cycle... alot of people use live rock as their only filtration. I would definately try and get the filter back up and running, you may want to take out the impeller, turn it on for just a second, then put it back in and fire it back up... also make sure nothing is blocking any of the hoses or inlets inside the pump... mine started making some funky sounds and getting hot a couple weeks ago, i ended up figuring out that the impeller cover clip was broken and wasnt holding against the impeller.. $6 from ebay and 3 days later, all was well
Go with this advice . I missed that it was a sw tank. From the basics that I know about it, the live rock is the bio filtration and the filter is the mechanical..

I'll step away from the sw thread now..
__________________
Blueiz is offline   Reply With Quote
Old 11-13-2009, 09:46 PM   #6
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Sep 2009
Location: Elkton, MD
Posts: 47
I took the filter up to my LFS to have them look at it too, and he took it all apart the same as i did, and it won't even try now. So I purchased the Rapids pro plus filter. I just gone done getting it going, and it seems to be okay so far. I did see mixed reviews on it, but for $349, the price was right. I did check my water and my params seem fine, I'll check it again tomorrow. Silly me though when I unplugged the filter last night I unplugged one of the heaters too and the temp was at 72.1.. It's going back up now..

Thanks for everyone's help.
__________________

__________________
ddeans is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
die, died, filter, long

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How long to establish filter xander General Hardware/Equipment Discussion 8 12-29-2009 03:10 AM
long-fin bannerfish just died????? 2revup Saltwater Reef Aquaria 3 05-12-2006 08:56 PM
filter for 125gal long? shemp22 Saltwater & Reef - Getting Started 1 05-02-2005 09:47 PM
Filter died... Regen311 Freshwater & Brackish - General Discussion 16 02-24-2005 04:13 PM
filter died what to do? ttopmustanggt88 General Hardware/Equipment Discussion 11 01-23-2005 11:26 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 02:24 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.