Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-09-2004, 09:15 AM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2004
Location: Somewhere in the tank
Posts: 528
filter issues!!!

So, I wake up this morning and my bio-wheel is making weird hissing noises and the bio-wheel is not turning. I have fixed the hissing problem but the bio-wheel still isn't turning. Any ideas on what could be the problem.(it is only about 1 month old)

Also, just to rub things in, my aquaclear mini stopped running on my QT tank. I can hear the hum of the motor but there is no suction. I have unplugged it for the meantime....any ideas on this one.(same as bio-wheel, only 1 month old)

Thanks
__________________

__________________
"Everyone is kneaded out of the same dough but not baked in the same oven."

"Hard work never killed anybody, but why take a chance?"
Edgar Bergen (1903 - 1978)
Keeper is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 09:28 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Dec 2003
Location: Central Ohio
Posts: 1,728
Send a message via Yahoo to deli_conker
Quote:
but the bio-wheel still isn't turning.
Mine does that from time to time. pull the bio-wheel out and clean off the ends of the "axel". I usually just use my fingers to do so. mine actually had blue plastic "caps" on the end of the axel. These were eventually lost, but the wheel still works fine with out them.

Quote:
I can hear the hum of the motor but there is no suction.
Is the uptake tube clogged? This can kill your suction. You might also want to just re-prime the filter and start it up again.
__________________

__________________
deli_conker is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 09:54 AM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2004
Location: Somewhere in the tank
Posts: 528
i cleaned off the ends of the bio-wheel...hopefully this helps. As for the aqua-clear...i'm not even getting a humming when I plug it in..I think it is dead!!
__________________
"Everyone is kneaded out of the same dough but not baked in the same oven."

"Hard work never killed anybody, but why take a chance?"
Edgar Bergen (1903 - 1978)
Keeper is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 10:44 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2003
Location: maine
Posts: 1,975
Take a look at the impeller, its probably full of gunk.
__________________
*26 freshwater*
2x Sunburst Platys (2M, 2F) // 3x Neon Tetras (?) // 2x Cherry Barbs (1M, 1F) // 2x YoYo Loaches (?) // 1x Bushy Nose Pleco (M) // 1x Clown Pleco (?) //

*15H marine*
-30# Live Rock
-Mixed Snails (Nassarius // Cerith // Astrea // Black Turbo // Mexican Turbo)
-8x Blue Leg Hermit Crabs // 1x Banded Serpent Star // 1x Cleaner Shrimp
-1x Royal Gramma // 1x Percula Clownfish
-2x Mushroom Leather // Metallic Green Star Polyps // Pulsing Xenia // Striped Xenia // Blue Mushroom
-Remora + Maxi-Jet 1200 // 2x Maxi-Jet 600 // Maxi-Jet 400 // Visi-Therm Deluxe 50 // Current USA Orbit 2x 40w PC
grimlock3000 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 12:14 PM   #5
AA Team Emeritus
 
Join Date: Oct 2002
Location: Chatsworth, GA
Posts: 4,071
Send a message via Yahoo to loganj
Quote:
Originally Posted by grimlock3000
Take a look at the impeller, its probably full of gunk.
That would be my guess as well.
__________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Logan J
loganj is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 01:05 PM   #6
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2004
Location: Somewhere in the tank
Posts: 528
Bingo....got the aqua-clear up and running...thanks folks. Any tricks on getting the bio-wheel to turn. I wiped off the ends, cleaned out the resevoir. I have full flow and still no turning.
__________________
"Everyone is kneaded out of the same dough but not baked in the same oven."

"Hard work never killed anybody, but why take a chance?"
Edgar Bergen (1903 - 1978)
Keeper is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 01:23 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2003
Location: maine
Posts: 1,975
Does the Bio Wheel spin with your finger? Does it appear to be weighted poorly? If one end just has too much gunk on it, swish the Bio Wheel around in some used tank water to get some of it off.
__________________
*26 freshwater*
2x Sunburst Platys (2M, 2F) // 3x Neon Tetras (?) // 2x Cherry Barbs (1M, 1F) // 2x YoYo Loaches (?) // 1x Bushy Nose Pleco (M) // 1x Clown Pleco (?) //

*15H marine*
-30# Live Rock
-Mixed Snails (Nassarius // Cerith // Astrea // Black Turbo // Mexican Turbo)
-8x Blue Leg Hermit Crabs // 1x Banded Serpent Star // 1x Cleaner Shrimp
-1x Royal Gramma // 1x Percula Clownfish
-2x Mushroom Leather // Metallic Green Star Polyps // Pulsing Xenia // Striped Xenia // Blue Mushroom
-Remora + Maxi-Jet 1200 // 2x Maxi-Jet 600 // Maxi-Jet 400 // Visi-Therm Deluxe 50 // Current USA Orbit 2x 40w PC
grimlock3000 is offline   Reply With Quote
Old 06-09-2004, 02:21 PM   #8
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2004
Location: Somewhere in the tank
Posts: 528
Grimlock....thank you. The bio-wheel was not balanced properly...had more gunk on one side and was getting bogged down. I had never thought to look at something like that. I'm all up and running now.(all freaked out over nothing)
__________________

__________________
"Everyone is kneaded out of the same dough but not baked in the same oven."

"Hard work never killed anybody, but why take a chance?"
Edgar Bergen (1903 - 1978)
Keeper is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
filter issues aqua man Freshwater & Brackish - Getting Started 11 10-12-2008 04:14 AM
Reaction EFU-25 Filter issues mortikahn Freshwater & Brackish - Getting Started 0 07-16-2008 01:55 PM
Filter Issues shel0412 General Hardware/Equipment Discussion 3 07-09-2008 08:15 PM
HOB filter issues Mephistopheles Saltwater Reef Aquaria 2 03-14-2006 01:19 PM
Filter issues Newbneedshelp General Hardware/Equipment Discussion 9 08-26-2004 03:13 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 02:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.