Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 08-01-2011, 02:15 AM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
WhiteWolf's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Michigan
Posts: 22
Filter not sitting deep enough in aquarium?

This is kind of difficult to explain, but I will try and I hope everyone understands what I mean. It seems as if my filters are not sitting deep enough into my aquarium. They splash a lot of water and I am worried it is unsafe. I realize in the picture that the water level is low, but this is a problem even when the tank is filled all the way. I bought two Aqueon QuietFlow 30s for a 42 gallon aquarium that I got from a friend. I also bought an Aqueon deluxe full hood for it. I haven't had the light part on it for a while now because water from the filters gets on it. Is this a hazard?

I really want a light on this tank because I want to have live plants. I tried to tape the hood in a position far enough away from the back of the aquarium that it wouldn't be a problem, but it did not work out. I also tried to reduce the flow of the filters by covering where the water goes in, but that didn't seem to help much, and I want the filters running at full capacity.

Has anyone else ever experienced this issue? What should I do?





__________________

__________________
WhiteWolf is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2011, 02:48 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
00youknowit00's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: Montgomery, Texas
Posts: 1,562
You could try putting a piece of foam in the out take, that should slow the water down as its leaving.
__________________

__________________
The hardest thing about this hobby, is having a budget..
Everyone has questions
00youknowit00 is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2011, 06:09 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
WendiDell's Avatar
 
Join Date: Jan 2011
Location: McMinnville, Oregon
Posts: 1,713
It looks like the entire filter is sitting up off of the tank, instead of it sitting all the way over and down.
If that's the case then the filters are to small for the tank or the tanks edge is to thick for that size filter.
If it is up above the edge it won't ever not splash because it's to far away from the surface.

Some of the older tanks have really thick rims and a lot of regular filters won't hang right. I know this because I happen to have bought one through craigslist several years ago.
The only way I found to get a filter to work was to use a HOB Canister with an adjustable hanger. This one works really well, it's for up to 55g tanks. The outflow can also be set so that there is 0 splash, or just a small amount for air.
Sorry about the crummy pics. it's 1:30am and the room is really dark.
Anyway in the second and third photo's you can see the the hanger moves in and out to accommodate any size rim, from a rimless tank to a tank with a 4" thick rim. I use 2 of them on my 55g Mbuna Tank and they keep everything crystal clear. I only have to clean them every 6 months. It is an extremely low maintenance filter. The one in the pic. is 7 years old, I replaced the gaskets once about three years ago.
Right now you can get one for $51.99 at bigalsonline. It's a great filter for the money.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	HOB Canister Filter l.jpg
Views:	121
Size:	196.2 KB
ID:	45954   Click image for larger version

Name:	HOB Canister Filter lll.jpg
Views:	99
Size:	251.7 KB
ID:	45956  

__________________
WendiDell is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2011, 07:44 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
reefdiver's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Location: LittleRock
Posts: 1,033
You can glue or silicone a lip to your filter to extend where the water is making contact b
__________________
reefdiver is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2011, 02:15 PM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
Retired_AF's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Jan 2011
Location: Gastonia, NC
Posts: 738
Both of my ideas concerning the splashing have already been posted. That being said, I will add that the lights need to be set so that NO water splashes on them and that includes from any air stones, bubble wands or anything else of that nature that causes little droplets of water to splash up. If the bulbs are hot, it could cause a catastrophic failure (exploding bulbs are not good in ANY way). Also, the old adage that water and electricity don't mix is valid. There is the shock hazard to both you and your fish plus the water could cause corrosion on the connections.

You mentioned wanting plants. Looking at the hood of your tank, it appears to be similar to the standard hood that comes with a lot of tanks with the lighting that sits on top of the glass, and the lighting that usually comes with the 2 screw-in type bulbs is inadequate for all but the ones requiring only low light. I would recommend a glass or plexiglas cover between the water and the lights (this prevents the splashing and also cuts down on evaporation) and an upgraded lighting system depending on what you have in mind for the tank.

__________________
Jim
Why do I love fish? Because every time I stare into the little world I have created for them, every problem I have just floats away....
Retired_AF is offline   Reply With Quote
Old 08-03-2011, 03:04 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
hippy guy's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lexvegas Kentucky
Posts: 1,227
Yeah I have a aqueon glass lid for my tank, and you can get lights that basically sit just above that
__________________

__________________
Bada Bing, Bada Betta
hippy guy is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using Filter Media from aquaone in a juwel filter. bjtaylor Freshwater & Brackish - Getting Started 0 07-31-2011 07:00 AM
Keeping Filter Media Alive for a Month michelle504 Freshwater & Brackish - Getting Started 4 07-28-2011 08:35 PM
grid for under gravel filter in coffee table aquarium jpchin Freshwater & Brackish - General Discussion 0 07-28-2011 03:19 PM
Gap between Aquarium and Stand Drd77 General Hardware/Equipment Discussion 19 07-24-2011 07:00 PM
How long to seed new media? mikeybabs Cichlid Discussion 5 07-10-2011 11:12 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 11:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.