Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 10-15-2013, 07:22 AM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 107
Filter problem Help needed

First things first:
Type of filter: Rena SMART30 HOB
Problem: The motor sounds like it's straining, even at maximum there is almost no flow, and there is a gurgling water noise coming from INSIDE the filter. Normally this filter is almost completely silent.

Things I Tried/Checked:
-I cleaned out the entire filter and rinsed the sponges. There are no blockages anywhere.
-the filter is level, not tilted
-the water level in the aquarium is level with the output, so that's not where the running water noise is coming from
-I checked that everything got put back in the filter the right way round
-it's not the impeller, if that gets clogged it makes a rattling noise.

Does anyone know what else might be causing the problem with my filter?
__________________

__________________
ownedbycats is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2013, 03:59 PM   #2
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 595
What is your substrate? If it's sand it can wear shown the impeller as it goes through the filter
__________________

__________________
1998golfer is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2013, 05:22 PM   #3
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Nov 2011
Location: Canada
Posts: 107
It is sand, but the filter is only a year and a half old and I have a prefilter sponge. I removed and rinsed that sponge too. It might be part of what's slowing down the water flow, but it wasn't causing an extreme slow down before.
__________________
ownedbycats is offline   Reply With Quote
Old 10-15-2013, 06:46 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Ian086's Avatar


 
Join Date: Nov 2012
Location: Drogheda, Ireland
Posts: 3,096
Quote:
Originally Posted by ownedbycats View Post
First things first:
Type of filter: Rena SMART30 HOB
Problem: The motor sounds like it's straining, even at maximum there is almost no flow, and there is a gurgling water noise coming from INSIDE the filter. Normally this filter is almost completely silent.

Things I Tried/Checked:
-I cleaned out the entire filter and rinsed the sponges. There are no blockages anywhere.
-the filter is level, not tilted
-the water level in the aquarium is level with the output, so that's not where the running water noise is coming from
-I checked that everything got put back in the filter the right way round
-it's not the impeller, if that gets clogged it makes a rattling noise.

Does anyone know what else might be causing the problem with my filter?
You could try removing all the filter media, storing it in some tank water. Fill up a container with some neat vinegar. Run the filter in the vinegar for a few hours, ideally over night. This should flush out anything that might be blocking the tube and/or motor....
Run some very warm water(with a double dose of declor) through the filter before putting back on the tank. Run it for 20-30 mins or until you can no longer smell the vinegar. If there is a blockage this should remove/dissolve it.
__________________
Ian086 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2013, 10:19 AM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jul 2013
Location: Gulf Breeze, Florida
Posts: 408
Before you lose your fish due to lack of filtration, just get a new aquaclear.

based on customer reviews on amazon, these filters die fast

Amazon.com: Customer Reviews: Rena SmartFilter 55, UP TO 55 Gallons
__________________
Paul1792 is offline   Reply With Quote
Old 10-16-2013, 06:06 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Ian086's Avatar


 
Join Date: Nov 2012
Location: Drogheda, Ireland
Posts: 3,096
Quote:
Originally Posted by Paul1792 View Post
Before you lose your fish due to lack of filtration, just get a new aquaclear.

based on customer reviews on amazon, these filters die fast

Amazon.com: Customer Reviews: Rena SmartFilter 55, UP TO 55 Gallons
Yeah probably best.....
__________________

__________________
Ian086 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter, problem

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 11:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.