Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 07-17-2010, 07:04 PM   #11
AA Team Emeritus
 
austinsdad's Avatar


 
Join Date: Mar 2004
Location: Accokeek, Maryland
Posts: 7,694
Just love it when a plan comes together.
__________________

__________________
-Ray-

"Life may not be the party we hoped for but while we are here we might as well dance!"

austinsdad is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2010, 08:20 PM   #12
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,244
Quote:
Originally Posted by AdamHorton View Post
No, Cmor, I do not know how many programmers it takes to change a light bulb.
I think the answer is 4. One to hold the lightbulb in and the other three to turn the ladder. Am I right?
__________________

__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is online now   Reply With Quote
Old 07-17-2010, 08:24 PM   #13
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
On that note, how many BP execs does it take?
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 08:59 AM   #14
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
Well the pump failed me again this morning. I didn't have time before work to do anything more than throw the backup pump in there, but it wouldn't surprise me if the problem was the impeller again... I've had this pump for over a year now. I'm thinking it's time to get a new pump?

It seems like maybe people have had experience with this pump crapping out on them like this?
__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 09:11 AM   #15
Aquarium Advice Addict
 
bavass's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Dec 2006
Location: Waynesboro Virginia
Posts: 1,797
Check the inside of the pump cover make sure that the supports are not broke or cracked that hold one end of the impeller. If one of them is cracked it will cause the impeller from time to time to shift and get hung up. I had the same problem. I have had my mag drive 7 for 3 years. I replaced an impeller and a cover.
__________________
bavass is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 09:29 AM   #16
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
All right, sounds like I should replace the cover as well. I'll poke at it tonight and make sure that will work, and hopefully order one tonight.

I'm still a little unsettled at cmor's remark that I'll need a new one soon -- maybe he's just had a bad experience with a mag drive pump?
__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Old 07-27-2010, 09:35 AM   #17
Aquarium Advice Addict
 
bavass's Avatar

POTM Champion
 
Join Date: Dec 2006
Location: Waynesboro Virginia
Posts: 1,797
Make sure its the problem first. It comes off easy 4 screws and its off. Also check the warranty Mag Drive has a 3 year warranty on there pumps!
__________________
bavass is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2010, 10:18 AM   #18
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
ARGH!

So here's an update:

I got an impeller/cover and installed it, it seemed to be working great for a few days.

We had a pretty bad electrical storm a couple of nights last week. I woke up one morning to find that all of the fish tank pumps, including my two AC20 filters on my FW tank, had all failed. I went and bought a new Mag 12, installed it, and we were working fine once again. Less than 24 hours later, my brand new Mag 12 wasn't working (no power hits). I put in my backup pump, which is a crappy 600 gph "Quietone" and it's been working fine for several days.

What is wrong here? Is there something about my setup that makes it so that Mag 12 pumps all of a sudden won't run? My old Mag 12 worked just fine for a year, and I haven't changed anything other than the pumps in a few months.
__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2010, 11:25 AM   #19
AA Team Emeritus
 
jsoong's Avatar


 
Join Date: Aug 2003
Location: Edmonton, Canada
Posts: 4,222
Grasping at straws here ....

Were the pump plugged into a GFI outlet or a power bar (with surge protector)?

Perhaps the power surge had tripped the outlet or the surge protector & even with a reset, the outlets may not be putting out the correct volts. Maybe this is causing the problem. <The bigger pump draws higher current than the small ones, and if it did not get enough juice, it will not run.> I would try plugging the filters into a different outlet & see.

If all else fails, you can always return the brand new pump for an exchange ....
__________________
80 gal FW with 30 gal DIY wet/dry/sump.
9 fancy golds, 1 hillstream loaches, 1 rubber-lip pleco (C. thomasi), 3 SAEs, small school of white cloud minnows, planted.
jsoong is offline   Reply With Quote
Old 08-09-2010, 11:29 AM   #20
Aquarium Advice FINatic
 
AdamHorton's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Cincinnati, OH
Posts: 575
Well, it's plugged into an API battery backup/surge protector. I've tried plugging the pumps into a different outlet, but never directly into the wall. The battery backup has been acting up recently, so I've suspected it. I'll try plugging the pump directly into the wall, since your power theory actually does make sense. I wish I'd thought of that...

I'll do that tonight and we'll see if it lasts longer than a day...
__________________

__________________
-Adam Horton-
AdamHorton is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
pump, sump

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sump pump artoledo General Hardware/Equipment Discussion 4 05-31-2007 10:40 PM
Which Sump Pump? Hodges General Hardware/Equipment Discussion 6 02-26-2007 07:53 PM
sump pump recomendations greatgman Saltwater Reef Aquaria 3 12-12-2004 12:45 PM
Sump pump ? Edmonton Eskimo Saltwater Reef Aquaria 6 10-20-2004 10:49 AM
404 as Sump Pump Crawling68 Saltwater Reef Aquaria 30 07-13-2004 10:09 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 03:47 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.