Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 09-19-2013, 01:04 PM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Jan 2012
Location: Washington State
Posts: 137
Fluval 306 grinding noise

One of my 306's has started making a grinding noise. It comes and goes. Will be really loud then just stop. It's coming from the upper area where all the mechanical parts are.

I've never replaced any parts and just wondering if others have had a similar issue and what it was. Is it something that can be replaced or what ?
__________________

__________________
joshv155 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2013, 01:53 PM   #2
Aquarium Advice Activist
 
bsantucci's Avatar
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 184
Have you tried cleaning the impeller and making sure nothing is caught in it? They do make replacement impeller kits which is probably what is causing the noise.
__________________

__________________
bsantucci is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2013, 01:54 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Zimmanski's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Dallas, Tx
Posts: 2,152
Quote:
Originally Posted by joshv155 View Post
One of my 306's has started making a grinding noise. It comes and goes. Will be really loud then just stop. It's coming from the upper area where all the mechanical parts are. I've never replaced any parts and just wondering if others have had a similar issue and what it was. Is it something that can be replaced or what ?
Have you cleaned the impeller and the housing around it? How old is it? As gunk builds up on moving parts the can become off balanced and I've noticed with mine that a good thorough cleaning can make them sound good as new.
Zimmanski is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2013, 05:09 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
bshenanagins's Avatar
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 1,583
Quote:
Originally Posted by Zimmanski View Post
Have you cleaned the impeller and the housing around it? How old is it? As gunk builds up on moving parts the can become off balanced and I've noticed with mine that a good thorough cleaning can make them sound good as new.
Check your Impellar shaft as well. If the ceramic shaft is cracked it will make a grinding noise.
__________________
bshenanagins is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2013, 09:01 PM   #5
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Jan 2012
Location: Washington State
Posts: 137
Thanks for the help I will check that stuff and let u know.
__________________
joshv155 is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 08:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.