Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-23-2014, 10:16 AM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
david1764's Avatar
 
Join Date: Jan 2014
Posts: 13
Thumbs down Fluval Aquaclear 50 won't staet

I purchased two of these filters. One worked as soon as I plugged it in, the other won't work at all.

Does anyone have a suggestion?

I'm hoping that it is a setting set wrong. The LFS is about 40 miles (40 miles = 64.4 km) each way.which is why I haven't exchanged it

Thankhs,
David1764
__________________

__________________
david1764 is offline   Reply With Quote
Old 06-23-2014, 11:45 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
BBradbury's Avatar
 
Join Date: May 2011
Posts: 4,353
Your Hagen AC Filter

Quote:
Originally Posted by david1764 View Post
I purchased two of these filters. One worked as soon as I plugged it in, the other won't work at all.

Does anyone have a suggestion?

I'm hoping that it is a setting set wrong. The LFS is about 40 miles (40 miles = 64.4 km) each way.which is why I haven't exchanged it

Thankhs,
David1764
Hello dave...

Remove the motor by twisting it to the left, that would be clockwise. Inside the motor is a small propeller like piece. Pull it out and scrub it well with a bottle brush preferably or use a small toothbrush. If you have a brush that will easily fit into the space that holds the propeller, then scrub the inside area too.

Once everything is well scrubbed, replace the propeller and put the motor back in place. It helps if the top with the rubber ring is wet. Make sure the rubber is up against the plastic and hang the filter back on the tank. Replace the filter cage and media and fill it with some of your replacement water. Just plug it back in the outlet.

B
__________________

__________________
"Fear not, my young apprentice. Just change the tank water."
BBradbury is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2014, 04:52 PM   #3
Aquarium Advice Addict
Community Moderator
 
Brian_Nano12g's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Jan 2010
Location: Arizona
Posts: 6,146
I have this problem with my aquaclears and C-Series HOB filters too.. sometimes you just have to give a gentle nudge to the impeller. I use a long wooden skewer stick. Basically, move the inflow pipe by adjusting the flow rate until you can visually see the white impeller blades. While the unit is plugged and with water in the filter for priming, stick the skewer to nudge the impeller until you hear/feel it get started.
__________________
- [ADA 60P] - [ADA 60F] - [GLA 6g] - [26g] - [2.1g Cube]
Brian_Nano12g is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2014, 04:57 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Brookster123's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Mass
Posts: 18,384
Quote:
Originally Posted by Brian_Nano12g View Post
I have this problem with my aquaclears and C-Series HOB filters too.. sometimes you just have to give a gentle nudge to the impeller. I use a long wooden skewer stick. Basically, move the inflow pipe by adjusting the flow rate until you can visually see the white impeller blades. While the unit is plugged and with water in the filter for priming, stick the skewer to nudge the impeller until you hear/feel it get started.
I do the same exact thing, it's a glorious sound when the impellar kicks in!

Sent from my SAMSUNG-SM-G900A using Aquarium Advice mobile app
__________________
I'm not really here... fell in the tank and my phone is just that smart
Brookster123 is online now   Reply With Quote
Old 06-25-2014, 05:37 PM   #5
Aquarium Advice Addict
Community Moderator
 
Brian_Nano12g's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Jan 2010
Location: Arizona
Posts: 6,146
Yeah when I first got my AC filter, it wouldn't start again after I unplugged and cleaned my tank. I seriously thought it was broken. I thought it was an isolated incident with my unit. Then I googled around to discover the solution.. Then when I got another AC filter and then a C2 for my other tanks, I encountered this again.. so based on my experience with all Hagen's filters coupled with my search, it seems this is quite a common issue. So much so that I think they should have included it in the instructions nice and bold.. Maybe in troubleshooting or something? Unless it's there and I haven't seen it.. (I hardly read instructions..more like glance)! Haha
__________________
- [ADA 60P] - [ADA 60F] - [GLA 6g] - [26g] - [2.1g Cube]
Brian_Nano12g is offline   Reply With Quote
Old 06-25-2014, 07:56 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Brookster123's Avatar
 
Join Date: Nov 2013
Location: Mass
Posts: 18,384
I can see it now..un-boxing your brand new hagen filter and wondering what exactly the BBQ skewer is for?!?

Sent from my SAMSUNG-SM-G900A using Aquarium Advice mobile app
__________________
I'm not really here... fell in the tank and my phone is just that smart
Brookster123 is online now   Reply With Quote
Old 06-25-2014, 08:01 PM   #7
Aquarium Advice Addict
Community Moderator
 
Brian_Nano12g's Avatar



POTM Champion
Tank of the Month Award
 
Join Date: Jan 2010
Location: Arizona
Posts: 6,146
Now there's an idea!
__________________

__________________
- [ADA 60P] - [ADA 60F] - [GLA 6g] - [26g] - [2.1g Cube]
Brian_Nano12g is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aquac, aquaclear, aquaclear 50, clear, fluval, val

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Swap: aquaclear 110 and aquaclear 70 capecodaquarium Archive 20 05-26-2012 05:12 PM
Fluval 305 & Aquaclear 110 vs eheim 2217 mikeybabs Freshwater & Brackish - General Discussion 6 08-06-2011 01:36 AM
I won a fishtank! (and won auctions on varios other things! sudz New Acquisitions 6 01-20-2006 12:08 PM
Fluval/AquaClear Surface Skimmer -- anyone using this? netwireless General Hardware/Equipment Discussion 2 08-04-2005 01:57 PM
AquaClear/Fluval surface skimmer attachment? stormyc General Hardware/Equipment Discussion 1 01-19-2005 03:32 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 11:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.