Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 07-11-2011, 02:32 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
coffeetwitch's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: springfield mo
Posts: 3,690
fluval fx5 media

im setting up a 125 gallon tank and planing on a fluval fx5 to start off and when i can, i will probably purchase a second one. i will be filling the baskets with bio filtration only... my question is this, i would like to use eheim substrat but somewhere i read that it may cause problems. the website never said another word about it... so what problems would it cause?

also, as i have not purchased the filter yet, im uncertain if the the eheim substrat will fall through the baskets. i know for a fact that it does fine in the 405 and 305 baskets. will anyone that has this set up care to chime in?

thanks
__________________

__________________
coffeetwitch is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 02:43 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
coffeetwitch's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: springfield mo
Posts: 3,690
one more thing. how many 1L boxes do i need to fill it up? im counting 6 of them to fill up fluval's advertised 5.9L biological volume. is this correct?

thanks again.
__________________

__________________
coffeetwitch is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 02:51 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Mr. Limpet's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Northern California (Marin)
Posts: 4,505
Quote:
Originally Posted by coffeetwitch
im setting up a 125 gallon tank and planing on a fluval fx5 to start off and when i can, i will probably purchase a second one. i will be filling the baskets with bio filtration only... my question is this, i would like to use eheim substrat but somewhere i read that it may cause problems. the website never said another word about it... so what problems would it cause?

also, as i have not purchased the filter yet, im uncertain if the the eheim substrat will fall through the baskets. i know for a fact that it does fine in the 405 and 305 baskets. will anyone that has this set up care to chime in?

thanks
I use the Ehiem Substrat Pro in my Fluval 305 and it works great, with zero issue of it falling thru the baskets. I use it in all my filters (can, HOB & intank) actually.

In my 305, I fill the bottom basket with poly-fil to catch gunk the sponges can't and it keeps the ESPro free of junk so the bacteria can develop/thrive better.
__________________
Mr. Limpet is offline   Reply With Quote
Old 07-11-2011, 12:11 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
coffeetwitch's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: springfield mo
Posts: 3,690
Im running eheim in both of my 305's and 405's. Thats how i knew for a fact. Also havent had a problem with much or any waste getting past the mechanical filter. I will say i have not had those filters long, so i will keep an eye on that. Thank you for mentioning that.

Any one running eheim in their fluval fx5's?

the site i read that it was sometimes problematic was for fx5 mods. Of which i plan on pulling the split return nozzle and replacing it with a single 1" 90. maybe the vinyl hose mod. But that one may wait until its first maintenace.

The wife says i tinker too much some times.
__________________
coffeetwitch is offline   Reply With Quote
Old 07-14-2011, 01:44 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
coffeetwitch's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: springfield mo
Posts: 3,690
ive been doing more looking with google and found more than one thread on another forum saying that it will take a little less than 6 boxes of 1L each to fill the fluval fx5 to capacity with eheim sustrat pro. more people than not said nothing of having to put it in a filter bag and that it can be put directly into the media baskets with little to no reduction in flow. one person did say that a few pieces fell threw to his impeller, so maybe check your bottom tray before plugging it in. also ebay currently has 5 liter packs (eheim part number 2510751) listed for about $70 free shipping.

oh and another fun little tid bit that i didnt know... to switch to a smooth wall tubing, its 1" inside diameter vinyl hose.

so i hope this helps anyone on this site that was wondering the same as me.


eheim substrat pro in a fluval fx5
__________________
coffeetwitch is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fluval, fluval fx5, fx5, media, val

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How long to seed new media? mikeybabs Cichlid Discussion 5 07-10-2011 11:12 PM
Hubert's Fluval Edge Build Thread! Hubert90 Freshwater & Brackish - Getting Started 8 07-10-2011 03:48 PM
Fluval Edge Aquarium Hubert90 Freshwater & Brackish - Getting Started 24 07-06-2011 01:02 PM
Fluval fx5 vs Rena xp4 Von Devilish General Hardware/Equipment Discussion 14 07-04-2011 02:06 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 01:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.