Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 05-04-2009, 09:31 AM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 231
GFI Keeps tripping. Please advise.

Hello all,

There is an outlet underneath the aquarium stand with two receptacles. However, I have a total of 13 plug ins so in each receptacle I plug in a power strip to a total of two. Yesterday I bought a 48" T5 light strip and after running for about 15 minutes along with my other lights, the GFI started to trip. Now, I have to connect a power strip from another receptacle across the room to prevent the GFI from tripping. And when the GFI trips, everything is shutdown. Any suggestions to address the problem? Thanks Dai Phan
__________________

__________________
Dr. Dai Phan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 09:37 AM   #2
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
Either to much electric draw on the single circuit (most probable), high degree of moisture from your sump in an enclosed area causing condensation or water getting into the strip/outlet.

You can't overdraw the circuit which is probably a 15amp circuit. Remember there are probably other outlets on that circuit as well. If you added 300/400 watts of lighting your probably over drawing your circuit.

Add the amperage draw from each piece of equipment on the circuit. If it's over the circuit breaker/GFCI limit then thats your problem.

There is no solution other than running a new independent circuit or finding an outlet on a different circuit nearby and moving some equipment there.

Just something to chew on
__________________

__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 09:50 AM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 231
Quote:
Originally Posted by CaptainAhab View Post
Either to much electric draw on the single circuit (most probable), high degree of moisture from your sump in an enclosed area causing condensation or water getting into the strip/outlet.

You can't overdraw the circuit which is probably a 15amp circuit. Remember there are probably other outlets on that circuit as well. If you added 300/400 watts of lighting your probably over drawing your circuit.

Add the amperage draw from each piece of equipment on the circuit. If it's over the circuit breaker/GFCI limit then thats your problem.

There is no solution other than running a new independent circuit or finding an outlet on a different circuit nearby and moving some equipment there.

Just something to chew on
I really do not want to have extension cord all over the floor so is there something the electrician can install that allows me to have all the plugs in underneath the stand? I have three light canopies that use 6 plug ins. Will replace these with a single 8 bulb fixture help? DP
__________________
Dr. Dai Phan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 09:52 AM   #4
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
You'll need a new circuit run from the main panel, or an existing receptacle branched off an existing one. Either way not a cheap route to go. Though better than a fire
__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 10:54 AM   #5
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,242
Moved to General Hardware and equipment discussion.
__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 03:57 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
WhiteDevil's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: 60118
Posts: 2,438
You are overloading the circuit, have you tripped the breaker yet?

Id get a surge strip that is also GFCI, then go from there.

I dont trip mine at all on the tank( amazing) however my wife trips the GFCI in the bathroom running only a blowdryer.

Id either replace the GFCI to two GFCI's( they make retro boxes and only takes about 15 minutes to do) or run an extension cord.
you are overloading it and causing it to trip, either get rid of some of the stuff you dont need like the air pump and you should be fine, I only have 3 cords plugged in for my tank. Light/Fitler and heater, nothing more nothing less.
__________________
WhiteDevil is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 04:15 PM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Jun 2008
Posts: 231
Quote:
Originally Posted by WhiteDevil View Post
You are overloading the circuit, have you tripped the breaker yet?

Id get a surge strip that is also GFCI, then go from there.

I dont trip mine at all on the tank( amazing) however my wife trips the GFCI in the bathroom running only a blowdryer.

Id either replace the GFCI to two GFCI's( they make retro boxes and only takes about 15 minutes to do) or run an extension cord.
you are overloading it and causing it to trip, either get rid of some of the stuff you dont need like the air pump and you should be fine, I only have 3 cords plugged in for my tank. Light/Fitler and heater, nothing more nothing less.
Thanks I will look into that. I only triped the GFCI. These are the plug ins I have:

1. Light fixtures (6)
2. Sump light (1)
3. Powerheads (3)
4. Pumps (2)
5. Protein skimmer (1)

Tough to eliminate any of these. DP
__________________
Dr. Dai Phan is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 04:25 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
thincat's Avatar
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 5,330
A single light would be a better option. Switch some of your fixtures around. By this I mean, put lights and skimmer on one plug and the rest on the other plug. You will have to fiddle with this and see what happens.
__________________
thincat is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 04:54 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
WhiteDevil's Avatar
 
Join Date: Apr 2009
Location: 60118
Posts: 2,438
power squids are your friend.

6-8 outlets 1 plug, run the lights off one squid and the rest off the other.

You are just overloading the outlet and causing it to pop, thats whats good about a GFCI. Itll trip but thats all that trips unless you really do a number and blow your box off the wall.
__________________
WhiteDevil is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2009, 08:09 PM   #10
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 188
It's very simple--you're overloading the circuit-period.
By trying to bypass it, by any other means, you are playing with fire, literally.
There are too many things drawing power from that circuit breaker in your breaker box.
Spend a couple of hundred bucks and get an electrician to run a new circuit to a place under your tank and split the load between two circuits.

It's far better than the alternative.

You're a doctor, do you advise unsafe shortcuts?
__________________

__________________
Ruadh is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
GFI blew, 6.5 hrs without power... majolo Freshwater & Brackish - General Discussion 2 11-14-2006 07:38 PM
GFI Cheep at Lowes, Saltwater & Reef - Getting Started 5 11-14-2006 10:15 AM
GFI problems jaiden General Hardware/Equipment Discussion 2 07-16-2005 08:40 AM
Ground Fault Interupt plugs (GFI) Life Savers? TomK2 Freshwater & Brackish - General Discussion 4 03-06-2005 09:49 PM
GFI & Grounding Devices - Are they Neccessary? PrettyFishies Saltwater Reef Aquaria 16 03-18-2003 07:27 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 08:53 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.