Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 02-18-2012, 02:57 AM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Rinzy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, CA
Posts: 142
Help! Canister stopped working

Have a sunsun canister and I did a water change today and it wasn't working when I turned it back on. The motor is running but it isn't pumping water. I took it apart and the impeller isn't broken but doesn't seem to be spinning. What can I do? Is it fixable? What do I do with all my filter media?
__________________

__________________
Rinzy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 03:10 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Alyxx's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
Location: Slidell, La
Posts: 2,284
Send a message via AIM to Alyxx Send a message via Skype™ to Alyxx
I've never used a canister, but with my hobs it sometimes helps to just take everything apart and put it back together again. It worked when my filter's impeller stopped spinning last night... As for the media, keep it wet. Maybe stick it in a bucket with an airstone if you can.
__________________

__________________
Alyxx is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 03:10 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
jcolon's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Long Island NY
Posts: 3,470
Send a message via AIM to jcolon Send a message via Skype™ to jcolon
How long have you had it? When you say the impeller is not working, did you remove the motor housing, plug it to an out let and see the impeller not moving?
If that's the case and the motor's dead ... Put your media in a plastic bag and submerge it in the tank to keep the bacteria wet so they live.

I ran into a similar issue during my first big filter maintenance on my fluval 404.
I couldn't get the water to flow, turned out that some air was trapped somehow. Does it have a priming pump?
__________________
75g Planted Barbs Denison, BlackRuby, Tiger, Albino Tiger, Green Tiger, Cherry, Gold, Checkered, Odessa.
NonBarbs Cardinal, Neon, RummyNose, Bloodfin Tetras, Z. Danios. 1RTS. Amano, Bamboo, Ghost & RCS. 20g Long Shrimp Tank RCS, Tiger, Amano.
jcolon is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 03:29 AM   #4
Aquarium Advice Activist
 
Rinzy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, CA
Posts: 142
I already took it apart and no, the impeller is not moving...but you can hear the motor. The impeller shaft wasn't broken either. and yes it does have a prime button. I tried running it empty and that didn't work either.
__________________
Rinzy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 03:49 AM   #5
Aquarium Advice Addict
 
jcolon's Avatar
 
Join Date: Mar 2011
Location: Long Island NY
Posts: 3,470
Send a message via AIM to jcolon Send a message via Skype™ to jcolon
How is the impeller shaft connected to the motor?

The very first time I took my fluval apart, I couldn't get the impeller to work either. Turned out the impeller shaft has a rubber tip at one end and I did not push it down all the way into the motor housing.

Once I did the impeller started spinning.
__________________
75g Planted Barbs Denison, BlackRuby, Tiger, Albino Tiger, Green Tiger, Cherry, Gold, Checkered, Odessa.
NonBarbs Cardinal, Neon, RummyNose, Bloodfin Tetras, Z. Danios. 1RTS. Amano, Bamboo, Ghost & RCS. 20g Long Shrimp Tank RCS, Tiger, Amano.
jcolon is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 04:26 AM   #6
Aquarium Advice Activist
 
Rinzy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, CA
Posts: 142
When I plug it in, it looks like it wants to spin.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	image-2807779460.jpg
Views:	41
Size:	59.7 KB
ID:	77333   Click image for larger version

Name:	image-674788302.jpg
Views:	50
Size:	60.2 KB
ID:	77334  

__________________
Rinzy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 04:36 AM   #7
Aquarium Advice Activist
 
Rinzy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, CA
Posts: 142
This is my first canister too so I'm not 100% how the impeller is supposed to move - does the magnet spin the impeller on the shaft or does it spin the whole shaft?
__________________
Rinzy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 05:15 AM   #8
Aquarium Advice Obsessed
 
Mumma.of.two's Avatar


 
Join Date: Jul 2011
Location: Sunny Queensland, Australia
Posts: 11,132
Quote:
Originally Posted by Rinzy
This is my first canister too so I'm not 100% how the impeller is supposed to move - does the magnet spin the impeller on the shaft or does it spin the whole shaft?
The magnet and impeller spin on the shaft. The shaft stays still. Make sure the little rubber bit is in the little groove at the bottom of the hole the impeller goes in. Make sure the shaft is in the little bit of rubber. Make sure the cover is all the way on and locked into place over the top of the impeller. I had the cover come loose in one of my sunsun filters and it stopped the impeller spinning properly.

Make sure the whole canister is full of water. Fill the hoses with water. They are a real pain the prime again if you let the water run out of them. Once everything is full turn it on and pump the prime button over and over. Rock it back and forth to release the air bubbles.
Mumma.of.two is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 05:17 AM   #9
Aquarium Advice Activist
 
Rinzy's Avatar
 
Join Date: Jun 2011
Location: East Bay, CA
Posts: 142
Ok, when I spin the impeller, it only free spins maybe halfway and then is stuck - it doesn't free spin on the shaft - is that my problem?
__________________
Rinzy is offline   Reply With Quote
Old 02-18-2012, 05:21 AM   #10
Aquarium Advice Obsessed
 
Mumma.of.two's Avatar


 
Join Date: Jul 2011
Location: Sunny Queensland, Australia
Posts: 11,132
Is there anything suck in the hole? The impeller or shaft bent?
__________________

Mumma.of.two is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
canister

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High Tech Planted Questions skywhitney Freshwater & Brackish - Planted Tanks 535 06-10-2015 06:17 AM
Cry for help!!! Septicemia - Goldfish Mumma.of.two Freshwater & Brackish - Unhealthy Fish 111 02-25-2012 10:13 PM
need help reef tank helton1026 Saltwater Reef Aquaria 45 02-24-2012 03:56 PM
help with nitrates Thorn Walthall Saltwater & Reef - Getting Started 28 02-20-2012 09:06 AM
HELP haen Freshwater & Brackish - General Discussion 15 02-18-2012 04:06 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.