Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-05-2012, 06:38 PM   #1
Aquarium Advice Addict
 
ocminpin's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 2,279
Send a message via AIM to ocminpin Send a message via Yahoo to ocminpin Send a message via Skype™ to ocminpin
HELP!!! MAJOR moldy FILTER issue!!!

Ahhh!! 1st off I wanted to be upfront and honest and say I haven't swished filter media in tank water in quite some time like I know I'm supposed to.
(cringe)

I've been doing weekly 50% PWC and gravel vacuum.

29g Tank:


-1 female guppy
- 2 female mollies
- 1 male Molly
- 1 female Red Mickey mouse platy
- 1 juvie 1" female gold Twinbar platy
- 3 Otos

I did a 50% PWC today and gravel vacuum just now and pulled open the filter to my complete astonishment found this disgusting mess!



Attachment 98839



Attachment 98840



Attachment 98841



Attachment 98842



Attachment 98843



I feel horrible because this is the obvious effects of the neglect of filter swishing HOWEVER I also realized that when I had changed out my cartridge about 2 months ago and put my cut piece to seed the new cartridge I forgot to ever take out the old piece!

My Ph is a steady 8.0
Ammo 0 ppm
Nitrite 0 ppm
Nitrate (out of the test, but always 10-20ppm)

I test with API liquid test kit... And use Prime.

I have the filter out, taken apart and all the cartridge media, etc is in a bucket of tank water until I get advice here...

The tank looks like this right now... Have bubble strip going for oxygen and the heater of course.



Attachment 98849


What is this mold and should I superbly hot water wash my filter and start fresh with a new cycle? I can use media from another tank... But take it out next time after... 2 wks??

This is horrible and I feel like such a bad fishie mom. The fish are swimming around as usual and are seeming quite happy.

WHAT Do I do???

Thank you!!!
__________________

__________________
ocminpin
ocminpin is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 06:58 PM   #2
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: May 2011
Location: Kenner, louisiana
Posts: 593
I have not had that problem but I don't see why you cannot clean it in tank water during a water change.
__________________

__________________
somethingsfishy is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 07:00 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
ocminpin's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 2,279
Send a message via AIM to ocminpin Send a message via Yahoo to ocminpin Send a message via Skype™ to ocminpin
Quote:
Originally Posted by somethingsfishy
I have not had that problem but I don't see why you cannot clean it in tank water during a water change.
I will be sure to do that from now on, but the white fuzzy mold can't be put back into the filtration system....

I'm imagining I'm going to have to hot water wash the filter itself and get new padding
__________________
ocminpin
ocminpin is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 07:08 PM   #4
Aquarium Advice Obsessed
 
Mumma.of.two's Avatar


 
Join Date: Jul 2011
Location: Sunny Queensland, Australia
Posts: 11,132
Just rinse the lot in tank water. If its wet, mould will grow. It happens and I don't foresee any issues. A couple of my tanks grow it on the lid and I just wipe it off.
Mumma.of.two is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 07:19 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
ocminpin's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 2,279
Send a message via AIM to ocminpin Send a message via Yahoo to ocminpin Send a message via Skype™ to ocminpin
Quote:
Originally Posted by Mumma.of.two
Just rinse the lot in tank water. If its wet, mould will grow. It happens and I don't foresee any issues. A couple of my tanks grow it on the lid and I just wipe it off.
So this white fuzzy nasty looking mold won't hurt the fish, even when it's grown so much on the cartridge? It's got great BB on bottom part but that white mold... I must sound like crazy mama
__________________
ocminpin
ocminpin is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 07:30 PM   #6
Aquarium Advice Obsessed
 
Mumma.of.two's Avatar


 
Join Date: Jul 2011
Location: Sunny Queensland, Australia
Posts: 11,132
I can't imagine how it would.
Mumma.of.two is offline   Reply With Quote
Old 06-05-2012, 07:33 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
ocminpin's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 2,279
Send a message via AIM to ocminpin Send a message via Yahoo to ocminpin Send a message via Skype™ to ocminpin
Quote:
Originally Posted by Mumma.of.two
I can't imagine how it would.
Thank you
__________________

__________________
ocminpin
ocminpin is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter, mold

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:10 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.