Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 08-28-2013, 03:04 PM   #1
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Help Please, filter trouble.

Hello, I am new to the forum I have had aquariums for many years now. Over the past 15 years I have had a 150 gallon tank and all I have is trouble with canister filters. Right now I have a Marineland 360 and a Fluval 406, I do not change the media but every six months because of the issues with them. After the first couple of months the primer broke on the Fluval but I always seem to get it started until today. The filter will not prime at all. Does anyone have any advice for me.

As for the Marineland every time I change the media in it the canister leaks at the o ring, that is the reason for the 6 months change out because I hate to do it so much.

Would a Aqua Clear filter 110 be of any use for me instead of using these canister filers?

Thanks for any help, really frantic right now.
__________________

__________________
imagesbybarbara is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 05:45 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Cactuspixie's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Queensland Australia
Posts: 1,830
Try priming by using a powerheads to fish the water through the intake pipe. I have to do that to prime my eheim. I had to do that just last night with a boyu canister.
I rinse my filter media every month or so (depending on the bioload of the tank it is filtering)
I clean the plumbing every 2-3 months to prevent clogging and restricting the water flow
__________________

__________________
Cactuspixie is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 05:48 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Cactuspixie's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Queensland Australia
Posts: 1,830
Make sure the o ring is seated correctly before putting the top back on. Perhaps try lubricating it with some Vaseline 1st.

Also- other than poly fibre, you shouldn't be changing the filter media.
__________________
Cactuspixie is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 08:47 PM   #4
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
Thanks for the help. Cactuspixie I do not have any power heads to prime the intake, on a tank that size I probably should.

I also tried Vaseline on the o-ring, apparently the Marienland 360 has this issue every time you clean the media, Marienland also sent me a couple extra o-rings because of the leaking.

I did go to my local pet store and picked up a new filter, I find you can get it cheaper else where I hope I made a good choice it is suppose to filter up to 265 gallons.

API Filstar Canister Filter - XP-XL
__________________
imagesbybarbara is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 08:56 PM   #5
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 4
I don't have a powerhead to try, probably should with the tank size. I did go to the local pet store today and bought a different filter out of fear of my fish not getting enough oxygen hopefully I made a good choice, although I found it cheaper online but need it today. Here is the model.

API Filstar Canister Filter - XP-XL
__________________
imagesbybarbara is offline   Reply With Quote
Old 08-28-2013, 09:40 PM   #6
Aquarium Advice FINatic
 
Coryluv's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Chicago
Posts: 789
Quote:
Originally Posted by Cactuspixie View Post
Make sure the o ring is seated correctly before putting the top back on. Perhaps try lubricating it with some Vaseline 1st.

Also- other than poly fibre, you shouldn't be changing the filter media.
A better lubricant for the o ring is food grade silicone grease. Sometimes it is called o ring lubricant. Be sure it is food safe.

P.S. you can replace the fluval primer. http://www.fluvalparts.com/fluval-10...y-kit-a-20021/
__________________

__________________
Coryluv is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter, trouble

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 11:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.