Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 08-24-2005, 11:00 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sydney
Posts: 1,472
ironic - i cleaned my aquaclear 200 - its making MORE noise

something very strange happened.

my filter was making a rattling sound - so i cleaned my filter
so i took my filter apart - took the impeller out
removed all the gunk from the motor, impeller etc...

and now the filter is making MORE noise after cleaning.
weird....

its been several days - and my filter is still noisy
why??
__________________

__________________
Bubble_B0y is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 11:49 AM   #2
Aquarium Advice Regular
 
Join Date: Jul 2005
Location: Tampa, FL
Posts: 72
Hmm maybe you still have bubbles on the impeller and its cavitating?

Mine is noisy at first but quiets down.
__________________

__________________
m249saw is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 11:51 AM   #3
Aquarium Advice Addict
 
QTOFFER's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Kew Gardens, NY
Posts: 4,295
Same thing happens to my Penguin HOBs after a cleaning from time to time.
It might be an air bubble trapped above the impeller, or maybe something just isn't seated right. Try taking it apart and reassembling again. Reseating the impeller while the filter is full of water helps prevent bubbles from getting trapped near it.
__________________
QTOFFER is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 01:13 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sydney
Posts: 1,472
i took it apart again, and re-assembled it.

its quiet again !!!
WOW

i also removed the LID from the filter.
for some reason, the filter is MORE quiet with the lid OFF/removed.
is it ok if I removed the filter lid ??
__________________
Bubble_B0y is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 01:42 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Dec 2003
Location: Nebraska, USA
Posts: 6,703
my guess, you had a very tiny grain of sand/chip of gravel down in the impeller area, possibly on that little rod that the impeller slides down on.
__________________
Former advisor and planted tank geek...life's moved on though.
malkore is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 02:00 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2005
Location: Sydney
Posts: 1,472
thanks everyone
__________________
Bubble_B0y is offline   Reply With Quote
Old 08-24-2005, 07:07 PM   #7
God of primitive fishes
 
Toirtis's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: Calgary, Alberta, Canada
Posts: 8,163
Send a message via MSN to Toirtis Send a message via Yahoo to Toirtis
As you filter ages, there will be wear (often somewhat uneven) on the impeller shaft....and this can also cause noise...if you observe any significant uneven wear on the shaft, it is cheap and easy to purchase and install a replacement shaft, and it is often all that is needed to rejuvenate an older filter.
__________________

__________________
G. A. Christian Bilou, Herpetologist
Founder/Director, Reptile Rescue Alberta
Past-President, Calgary Aquarium Society
www.calgaryaquariumsociety.com
Toirtis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
aquaclear, clean, clear, iron, noise

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
what could be making the noise? mom2reds General Hardware/Equipment Discussion 6 04-16-2007 06:29 PM
help - white noise making my mood black Forgot Freshwater & Brackish - General Discussion 10 12-02-2004 12:31 AM
Why does my AquaClear 200 keep on blocking up? Freshwater & Brackish - General Discussion 5 11-11-2003 04:21 AM
AquaClear 200 Problem AuquaMan General Hardware/Equipment Discussion 17 11-02-2003 01:06 PM
Have Aquaclear 200, need help loulax07 General Hardware/Equipment Discussion 4 06-27-2003 11:22 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 05:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.