Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-05-2012, 06:46 PM   #1
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: NJ
Posts: 5
Magnum 350 issues

My Marineland Magnum 350 canister filter stopped working after some generator issues after Hurricane Sandy rolled through. After our first generator died, my Uncle came by with another and apparently hooked it up wrong (power was going to the wrong prong on the plug). This caused all kinds of issues in the house like smoking surge protectors, but no real damage except my filter just rattles now. I have been looking around for how to fix this and all I find is replace the impeller or magnet on it. They both look fine but I don't want to buy a new one and find out that the backwards electricity at 220v screwed up the motor. I have disassembled it three times looking for anything that could be wrong and found nothing. Right now it turns on, rattles, and has no flow at all, any help would be appreciated.
__________________

__________________
Slagator is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 11:14 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
CorallineAlgae's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Louisiana
Posts: 3,115
It's probably the motor. If everything outside of the motor looks fine than it has to be that. Does the motor make sounds if you take the impeller out and run it dry, or does the sound come from the impeller itself (always the case)? Did you remove and clean all the parts before trying it after you noticed the noise?
__________________

__________________
CorallineAlgae is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 05:01 PM   #3
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: NJ
Posts: 5
Thank you for your help. It seems that it is just the impeller rattling around, I felt the sides of it again and there seems to be a bit of a groove. I cleaned everything well and it is still doing making the same noise. I ordered a new impeller on Amazon, but in the mean time I put in a power-head with a pre-filter, two air stones, and am doing frequent water changes.
__________________
Slagator is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 07:44 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
CorallineAlgae's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Louisiana
Posts: 3,115
Let us know if the new impeller gets the job done. I got my fingers crossed for you. Nine times out of ten a new impeller does the trick though with the power issue...
__________________
CorallineAlgae is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2012, 08:47 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
abstract373's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: chicago
Posts: 360
i had same issue with mine replaced magnet and like new that was 2 months ago fine ever since... mine was bad from being lazy but learned my lesson
__________________
and just this 1 i promise
abstract373 is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 04:29 PM   #6
Aquarium Advice Newbie
 
Join Date: Oct 2010
Location: NJ
Posts: 5
So I got the new magnet because mine was scored, but when I went to change it I noticed that the impeller was cracked. I would like to think that I would have noticed this before and that the crack was due to trying it repeatedly when it wasn't working, but who knows, I could have just been missing that important fact the whole time. I got the new impeller, installed everything today, and it works great. No fish died due to my shenanigans without my main filter running, and now it works so I am happy. Thanks for all of your advice.
__________________
Slagator is offline   Reply With Quote
Old 12-01-2012, 09:56 PM   #7
Aquarium Advice Addict
 
CorallineAlgae's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Louisiana
Posts: 3,115
Phew... That's great news! It's always a good feeling to get everything back up and running after a breakdown. Well done.
__________________

__________________
CorallineAlgae is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
magnum, magnum 350

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 03:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.