Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 03-10-2006, 02:49 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Odessa 260W fixtures...

Ive got some Odessa fixtures, and have one where one of the 65W bulbs doesn't turn on. Came home from work, and it was off. One of the actinics. So I changed the bulb, still nothing. The bulb on the other end does turn on. So it's just 1 bulb that doesn't come on. Anyone familiar with these fixtures and know how to fix the problem? Is it the electronic ballast? If so, where would I get a replacement ballast? And how do you open the fixture to replace it?
__________________

__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2006, 08:02 PM   #2
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 27
same ballast

I believe both bulbs in one fixture operate off the same ballast. so if one bulb is working I bet the ballast is fine. I would actually try taking it apart and see if any of the wiring has become disconnected or the wire insulation has melted due to the heat. Unplug it first
__________________

__________________
jerman is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2006, 09:06 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
i got one too and this happens every now and then. when i turn it off and then turn it back on both lights are on.
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 03-17-2006, 09:54 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Quote:
Originally Posted by krap101
i got one too and this happens every now and then. when i turn it off and then turn it back on both lights are on.
That used to happen, but now it's off permanently. I'm just wondering if it's the ballast, only allowing 1 bulb to work. Will open it up this weekend and check out the wiring. Is it just the screws in the end that come out, and the end slips off? Is that how you open it up?
__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 04-18-2006, 05:31 PM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Feb 2006
Location: RI
Posts: 624
Hey LWB...........did you ever find out what the problem was?
GlitcH is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2006, 01:29 AM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Haven't opened it up yet. It's on my 55G and only using 1 bank. Once I'm off the long hours at work, maybe I'll get time to take it apart. Will put the old lights back on the 55G while I work on it. Also, if it's the ballast, I can get one at Aquatrader. Their support sent me an email and said if I need one, they have them for sale.
__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2006, 02:05 AM   #7
Aquarium Advice Addict
 
ezy33's Avatar
 
Join Date: Apr 2005
Location: San Francisco's Barbary Coast
Posts: 2,545
Send a message via ICQ to ezy33
I would check the connections at end of the bulb, look for corrosion as it could keep the bulb from making contact with the terminals.
__________________
Not one shred of evidence supports the notion that life is serious.
ezy33 is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2006, 02:14 AM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Fairly new fixture, no corrosion present. All contacts shiny still. I still think it could be a loose connection to the ballast, or the ballast itself.
__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2006, 08:49 AM   #9
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Feb 2006
Location: RI
Posts: 624
Is it possible that the bulb u replaced the first bulb with......was doa?

I've got the same fixture(I'm pretty sure) and I haven't taken out the ballast but I did crack it open to mess with the noisy fans.

There are four screws on the end caps, that's all you need to remove to get in to work on the fans anyway.

LWB........how was your experience with aquatraders?

And on a side note..........how deep is your tank?(I know your having good(growth)luck with this fixture)
I've been reading alot about CF and how it doesn't penitrate as deep as T5.
I'm wondering if this fixture is enuf to grow glosso in my 25" deep tank.
GlitcH is offline   Reply With Quote
Old 04-19-2006, 12:31 PM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
I bought everything on Ebay. Just found aquatraders had the balasts if I needed. Haven't ordered anything through them.

As for the bulb, not DOA. Works fine in another light fixture. I was moving bulbs around in the fixture.

I can't remember the exact specs of my tank, it's just the standard 75G, 48" tank. Hairgrass does pretty good.
__________________

__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
fixture

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Odessa barb stocking gar1948 Freshwater & Brackish - General Discussion 6 03-21-2009 03:52 PM
Missing Odessa Barbs zenkatydid Freshwater & Brackish - Unhealthy Fish 4 09-05-2007 02:19 AM
converting 260w pc for MH or HQI MorayMadness Saltwater Reef Aquaria 10 01-20-2007 06:57 PM
260w pc overkill for fowlr? 808 Saltwater & Reef - Getting Started 10 12-18-2005 09:53 PM
Any one have an Odessa/Scarlet Barb?? lyquidphyre Freshwater & Brackish - General Discussion 2 12-18-2004 05:49 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 01:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.