Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 08-20-2007, 06:02 PM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
Over filter on my 20.

My 20 gallon really hasn't been able to stay clean with just an AC30 HOB on it, which is kind of surprising since it's rated for up to 30 gallons. I am going to Petsmart to buy another HOB tonight. I want a Whisper because they are cheap and I hear they are pretty good. Sine I already have a filter on the tank, should I just buy the Whisper 20 Economy, or go up to the 30 triad just to keep it safe?
__________________

Marconis is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 09:21 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Zagz's Avatar



POTM Champion
 
Join Date: May 2005
Location: Saskatchewan, Canada
Posts: 17,108
Send a message via MSN to Zagz
I'd go with the 30, better to overfilter IMO.
__________________

__________________
AA Community Rules | AA TOS

-----------
Site Administrator
Zagz is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 09:53 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2007
Location: Houston, TX
Posts: 458
Send a message via AIM to papa_bear_21
You can never over filter IMHO, I currently have 80 gallons of filtration on my 55, soon to be adding another 75 gallons...

I'd rather have too much than not enough...
__________________
papa_bear_21 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 09:58 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
WaterPond's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Corunna, Ontario (outside of sarnia)
Posts: 3,139
Send a message via MSN to WaterPond Send a message via Yahoo to WaterPond
i have 180 gallons of filtration on my 60gallon... always good to overfilter... but im not sure if this is something overfiltering will cure.
__________________
Jason

Canadian Aquarium Auction!
WaterPond is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2007, 10:02 PM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2007
Location: Houston, TX
Posts: 458
Send a message via AIM to papa_bear_21
I reckon you might have a point...


When you say it doesnt stay clean, what exactly do you mean?
__________________
papa_bear_21 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2007, 01:15 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
I just have tons of particles, ranging small-medium in size floating in my water. There is also dirt like stuff floating in as well. I had put filter floss in two days ago but have not noticed a difference. I put it on top of the bio stuff in the AC30. Maybe this is the wrong place to put it for it to work effectively? Where do you all with aqua clears put the floss?
Marconis is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2007, 02:19 PM   #7
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2007
Location: Houston, TX
Posts: 458
Send a message via AIM to papa_bear_21
When I ran the filter floss in my AC30, I had it before the bio filter pack, and it worked good. The Rena I have now uses the floss at the end of the cycle, right before the water is discharged.

Given that you have particles in the water, I would say that a second filter would likely help clear it up, I might honestly recommend a filter larger than the 30 tho, maybe a 50 gallon filter? I honestly feel that the more water you move in the tank, the better the filtration achieved is. Again, thats only my personal thoughts, the more water moved through filtration, the better the water quality.
__________________
papa_bear_21 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2007, 02:21 PM   #8
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
Ok I will try putting the floss before the bio pack. I too use floss in my Rena XP2, and my water is crystal clear. The AC30 barely causes any water movement, so could that be the problem maybe?
Marconis is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2007, 02:29 PM   #9
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Apr 2007
Location: Houston, TX
Posts: 458
Send a message via AIM to papa_bear_21
I had the AC30 on my 29 gallon tank, and it kept that one clear. I dont remember, is this one planted, or no? If it is planted, you may need extra filtration, but that is not my area as I dont have a planted tank. I know my bottom dwellers kick up a lot of debris into the water, and my 2 filters before the RenaXP2 was added, the water got a bit dirty towards the end. This could be due in part to the mini cycle at the moment, but I felt better to add a third filter to keep the trash to a min anyway. The AC3 is a good filter, and moves water efficiently with little disturbance to the fish, the AC50 moves a good amount of water but has a rather strong return current. The AC50 was moving stuff on the bottom of my 29 gallon tank at full strength. The filter floss will catch the particles your sponge wont, but will also clog easier and faster, as you likely know running it in the rena.
__________________
papa_bear_21 is offline   Reply With Quote
Old 08-21-2007, 03:05 PM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
Yeah, on my Rena I change it once a month when I do my media rinsing. I can see the floss on the AC30 is already turning brown. I am going to go down now and place the floss under the bio pack. Thank you very much for your help papabear.

*Oh, and no this tank is not planted.
__________________

Marconis is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
filter

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Canister filter vs. HOB filter for a planted tank fort384 Freshwater & Brackish - Planted Tanks 11 02-02-2009 01:09 AM
are Wet/dry filter & Mini-Reef Filter the same thing?? Bubble_B0y Freshwater & Brackish - General Discussion 1 08-26-2005 04:02 PM
Does Micron Filter Pad work well with HOB filter? ahboy22 Freshwater & Brackish - General Discussion 1 08-08-2005 09:41 PM
How to filter 200 gal. Would pond filter work? arowanaman420 General Hardware/Equipment Discussion 0 03-28-2005 11:05 PM
Small Internal power filter as a secondary filter chasgood General Hardware/Equipment Discussion 2 06-17-2004 01:24 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 05:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.