Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 07-01-2009, 01:59 AM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Acronuts's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: I live in the Orlando Florida area
Posts: 461
Parimeters during installation of a CA reactor

I have now been running a ca reactor for 1 week. It has been a bit difficult making the necessary adjustments to the Korallin c-1502.
Measuremnts as of today are:
Tank dkh 14.7
Tank ph 8.11
Tank Ca 480
Effluent measurements are:
Ca 560
Ph 6.94
Dkh 55.3
Dpm 32
Co2 bpm 14
Here are the measurements in the last week
My Ca levels in the tank run from 440 to 500
Ca levels in the effluent run from 480 to 560
My Ph levels in the tank run from 8.05 to 8.16
Ph in the effluent run from 6.75 to 7.33
My dkh levels in the tank run from 9.8 to 14.7
Dkh in the effluent run from 18.5 to 55.3
Co2 has been ranging from 7 bpm to 14 bpm
Effluent dpm from a low of 25 to 92
Here are my concerns:
1. Do I need to worry about these levels?
2. I am confused about which parimeter to try and change ca/alk or dkh? I am also confused about what will happen when I do change the Co2 bpm or the ca/alk dpm, I need help on this!
3. Should I run the reactor 24/7?
Observation of tank:
Everything looks great! I can swear that my sps's have colored up more. Even polyps are poking out of my millies.
So far eveything looks like its liking what is being done with the ca reactor.
Should I continue to do what I am doing or do I need a radical adjustment?
Juan
__________________

__________________
Acronuts is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2009, 11:33 AM   #2
SW 20 & Over Club
 
ccCapt's Avatar


 
Join Date: Mar 2004
Location: Northeast PA
Posts: 5,362
Send a message via ICQ to ccCapt
Quote:
My Ca levels in the tank run from 440 to 500
My dkh levels in the tank run from 9.8 to 14.7
To me, that seems like a HUGE swing in the course of 1 day. Far from what I would consider stable parameters. I find it hard to believe your tanks inhabitants are actually consuming that much. Do you see any precipitation on your pumps, heaters, sump walls?

Sorry I can't give you any advise on your setup. I go the KISS route and use DIY 2-part supplements.
__________________

__________________
/Larry
125g reef
See My Tank Info
Check out The build project
ccCapt is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2009, 06:39 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Acronuts's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: I live in the Orlando Florida area
Posts: 461
I ccCapt do not see any precipitation on any of the mentioned areas.
I will post tonights readings to let you know where they are at.
__________________
Acronuts is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2009, 07:56 PM   #4
SW 20 & Over Club
 
ccCapt's Avatar


 
Join Date: Mar 2004
Location: Northeast PA
Posts: 5,362
Send a message via ICQ to ccCapt
In my 125, which is packed full of SPS, I need to replensih aprox 18 ppm of calcium per day...compared to your 60 ppm. I would say your #'s are pretty much way off base.

Here you can see the size of some the the corals in my tank.


__________________
/Larry
125g reef
See My Tank Info
Check out The build project
ccCapt is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2009, 06:27 PM   #5
Aquarium Advice Addict
 
InfernoST's Avatar


 
Join Date: May 2009
Location: New York
Posts: 1,866
Awesome tank ccCapt.
__________________
Keith
120 Mixed Reef
InfernoST is offline   Reply With Quote
Old 07-02-2009, 08:31 PM   #6
Aquarium Advice Freak
 
Acronuts's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: I live in the Orlando Florida area
Posts: 461
I agree great looking tank!!! How long has it been set up?

In reference to the ca reator most tell me that it takes a while to get it going to where its set. From that point then you can adjust as necessary.

I will need to let the numbers gradually come down. Once this happens I will use the reactor as a way to maintain the levels in the tank.
As for measurements from last night I was working on a project and fell asleep on my desk and therefore couldn't get one done. I will take measurements tonight.
__________________
Acronuts is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2009, 08:52 AM   #7
SW 20 & Over Club
 
ccCapt's Avatar


 
Join Date: Mar 2004
Location: Northeast PA
Posts: 5,362
Send a message via ICQ to ccCapt
Thanks guys.
Quote:
How long has it been set up?
I setup the 125 about 15 months ago, but it's an upgrade from a 75, which was an upgrade from a 50 I started about 20 yrs ago.
Quote:
Once this happens I will use the reactor as a way to maintain the levels in the tank.
Yep, that's the idea. The reactor is used to maintain your levels. Did you get a pH controller yet? It's pretty tuff, if not impossible to keep things inline without a controller.
__________________
/Larry
125g reef
See My Tank Info
Check out The build project
ccCapt is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2009, 09:08 AM   #8
Aquarium Advice Addict
 
InfernoST's Avatar


 
Join Date: May 2009
Location: New York
Posts: 1,866
Capt, can you use a CA reactor with a canister filter?
__________________
Keith
120 Mixed Reef
InfernoST is offline   Reply With Quote
Old 07-03-2009, 09:30 AM   #9
Aquarium Advice Freak
 
Acronuts's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: I live in the Orlando Florida area
Posts: 461
I still have not purchased the controller. I am looking for a reef keeper standard. This unit will allow me to control most things in the sysytem plus allows for continued growth.
__________________
Acronuts is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2009, 08:46 AM   #10
SW 20 & Over Club
 
ccCapt's Avatar


 
Join Date: Mar 2004
Location: Northeast PA
Posts: 5,362
Send a message via ICQ to ccCapt
Quote:
Originally Posted by InfernoST View Post
Capt, can you use a CA reactor with a canister filter?
Depending on the flow rate of the canister, it can probably be used as the feed pump, but you want a slow flow thru the reactor.
__________________

__________________
/Larry
125g reef
See My Tank Info
Check out The build project
ccCapt is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
meters, reactor, rim, stall

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
RO/DI installation questions JustOneMore20 General Hardware/Equipment Discussion 3 07-28-2009 04:10 PM
T8 Light Installation Satsumas Freshwater & Brackish - Planted Tanks 3 08-10-2008 03:29 PM
ro/di installation vsnsofadrgn General Hardware/Equipment Discussion 6 02-20-2006 02:23 PM
RO/DI installation? mrcrazypants05 General Hardware/Equipment Discussion 3 01-08-2006 11:51 PM
Aqua Medic Membrane Diffuser vs. Reactor 1000 co2 reactor AquariumFreak Freshwater & Brackish - Planted Tanks 6 03-30-2004 01:17 AM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 02:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.