Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-23-2011, 03:45 PM   #1
Aquarium Advice Regular
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 78
phosban reactor

How often do I change my phosphate media in my phosban reactor? The Kent Marine phosphate sponge I'm thinking of using says after a maximum of 2 days, phosphates can be re-released back into the water... Does this aforementioned re-release of phosphates happen in a reactor or only when you use media bags? Seems like I would be replacing phosphate media every day from my reactor, which does not seem reasonable.... Is there another phosphate media I could use that I can keep for longer that is reasonably priced?
__________________

__________________
stevedpepper is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2011, 04:18 PM   #2
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 640
Phosphate sponge is used to bring down phosphates quick, after the two days replace that with gfo. This will last around 3 to 5 weeks.
__________________

__________________
Tomchong22 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2011, 04:41 PM   #3
Aquarium Advice Regular
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 78
Can I just start with GFO?
__________________
stevedpepper is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2011, 04:51 PM   #4
Aquarium Advice FINatic
 
kay-bee19's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Tampa, FL
Posts: 801
Yes you can start with GFO in the reactor.

You can either change the GFO after several weeks as Tomchong22 stated, or when detectable phosphates are detected in the reactor's effluent flow.
__________________
Rift Lake and Reef tanks.
kay-bee19 is offline   Reply With Quote
Old 11-23-2011, 05:00 PM   #5
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,249
Moved to General Hardware and equipment discussion
__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Old 11-24-2011, 04:56 PM   #6
Aquarium Advice Apprentice
 
Bovy's Avatar
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 10
I use chemi-pure elite. I've had great success with it and I change it out every month or so.

Click image for larger version

Name:	image-3860027716.jpg
Views:	52
Size:	54.8 KB
ID:	62779
__________________

__________________
Bovy is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
reactor

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Reactor help Patrick93 General Hardware/Equipment Discussion 6 10-24-2011 07:18 PM
Wanted: Uv sterilizer, phosphate reactor, and carbon reactor SteveFishman Archive 4 10-18-2011 01:52 AM
chemical media reactor scottayy DIY Projects 8 10-04-2011 10:02 PM
Phosban reactor or NO Pizza101 Saltwater Reef Aquaria 24 07-20-2011 10:37 PM
phosban reactor 150 help Jereli General Hardware/Equipment Discussion 17 07-04-2011 05:21 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.