Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-14-2007, 02:40 AM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
Pretty sure I just broke my AC50.

I was laying in bed, and I am pretty picky about noises. Sometimes my AC50 gets kinda loud and rattly, and a few plug take outs then plugging back in usually does the trick (for whatever reason). However, this time, it wont turn back on after my third attempt of making it quieter. Is it possible I actually blew out my AC 50? In the meantime, how long can the bacteria live in the filter while I try to fix this?
__________________

Marconis is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 08:18 AM   #2
Aquarium Advice Addict
 
rich311k's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Long Island, NY
Posts: 12,189
Send a message via Yahoo to rich311k
Try using a pencil or something and nudge the impeller. Every once in a while it needs a push start. The bacteria will start dying off after 24 hours.
__________________

__________________
From where the sun now stands, I will fight no more forever.
rich311k is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 08:40 AM   #3
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
if you can, fit the media in your XP while you figure out the AC. This will support the bacteria in the mean time
__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 12:24 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
severum mama's Avatar


 
Join Date: Dec 2004
Location: GA
Posts: 10,297
If Rich's idea doesn't work, take the filter completely apart and clean it. Make sure there is nothing obstructing the impeller- even a grain of sand can be enough to make it stop. Pull the impeller out and check. Float your media in the tank while you are doing this. Good luck!
severum mama is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 12:29 PM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
LandGhoti's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Le Midwest
Posts: 935
Re: Pretty sure I just broke my AC50.

Quote:
Originally Posted by Marconis
However, this time, it wont turn back on after my third attempt of making it quieter.
I think you succeeded in making it quieter! LOL Sorry, couldn't resist. I am the same way with my Penguin. I bought the next one up because I wanted more filtration, and it sounded like a FREIGHT TRAIN. I am spoiled with silence, so I reinstalled my old one after 2 hours and took the other one back for store credit. The LFS guys plugged it in and agreed it was vibrating too much.

My filter has not come on after unplugging, too. Sometimes I wait and it comes on after awhile, or I fiddle with it (like Rich said) until it starts up again. It shouldn't break this quickly...
__________________
29-gallon FW
1 yoyo loach, 2 polkadot loaches, 6 cherry barbs, 2 turquoise rainbows, 1 chinese algae eater, 2 harlequin rasboras; java fern, java moss, hornwort, Asian ambulia
LandGhoti is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 02:52 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Marconis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Queens, NY
Posts: 2,082
LOL Ghoti, that was funny and so true. Well, I took it apart and cleaned it all out, works like a charm. Thanks a lot guys.
Marconis is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2007, 04:20 PM   #7
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
Maybe Nemo got in there
__________________

__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ac50 AndrewH Freshwater & Brackish - General Discussion 8 08-28-2008 10:24 AM
Loud AC50, just curious. Marconis General Hardware/Equipment Discussion 5 04-26-2007 06:20 PM
Broke my filter :( cghill General Hardware/Equipment Discussion 15 04-11-2006 04:21 AM
Thermometer broke Joester2k3 General Hardware/Equipment Discussion 3 02-25-2006 09:54 PM
broke down and did it morgan24 General Hardware/Equipment Discussion 1 02-21-2006 08:41 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:40 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.