Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 03-25-2007, 02:47 PM   #1
AA Team Emeritus
 
Jchillin's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New York, NY (The Big Apple)
Posts: 14,953
Priming the XP3

I'm pulling out my hair...ok, I don't have any hair but if I did I'd be bald (ok, I'm already bald but you get my drift).

I'm having the darndest time priming this thing. I've gone through the steps three times and when I pull it in, nothing. Where am I going wrong?

This is what I've done:

~Push up the quick stop
~Open the do hickey at the top of the inlet and fill the intake tube until it is full
~Close the do hickey and close the quick stop, wait two minutes plug in.

I've heard water running through the intake each time but never got anything coming out of the outlet.
__________________

__________________
_________________________________
Jchillin is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 03:06 PM   #2
Algae Fighter
 
JustOneMore20's Avatar


 
Join Date: May 2006
Location: Birmingham, AL
Posts: 3,872
Send a message via MSN to JustOneMore20
Do you have alot of media in it? Sometimes when I put too much media in, the water doesn't flow right (and it won't prime right).

Also, did the cut the hoses off so that they aren't twisted? With my new ones, sometimes I don't cut enough off and the hoses get twisted and it won't work right.

You are doing everything right....these things can be so picky sometimes though.
__________________

__________________
~Kristin~
2 planted tanks: 40g, 20g ; 38g Reef tank
My links to pics: 40g breeder planted build, 40g breeder planted update, My 38g Reef Build

JustOneMore20 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 03:19 PM   #3
AA Team Emeritus
 
Jchillin's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New York, NY (The Big Apple)
Posts: 14,953
wOOt. Thanks JOM...it appears that silly me didn't realize that what I had done was to create a lot of air pockets because one of the tubes was in fact a bit twisted Air pockets have been removed and all systems are go.
__________________
_________________________________
Jchillin is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 04:20 PM   #4
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Jun 2006
Location: Appleton, WI
Posts: 578
Glad to hear that worked - another thing to keep an eye on (more a problem on a turt tank or if you attempt to re-prime while still refilling) is that the intake pipes may have slightly disengaged from each other.

If that happens, then when you fill up the pipe to prime, everything goes right -- except no prime! I make sure I jam them all together every time I break the siphon just in case.
__________________
75g FW Planted Community; 55g African Cichlid
29g Biocube SW Reef;12g AP Mantis Shrimp/Brittle Star
2 Cats, 2 Dogs, 5 Turtles
MSU Fan is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 04:41 PM   #5
Algae Fighter
 
JustOneMore20's Avatar


 
Join Date: May 2006
Location: Birmingham, AL
Posts: 3,872
Send a message via MSN to JustOneMore20
I'm glad you got it working. I fought with my XP2 this week because I didn't cut enough tubing off and it kept getting air pockets....finally got the thing to quieten down though.
__________________
~Kristin~
2 planted tanks: 40g, 20g ; 38g Reef tank
My links to pics: 40g breeder planted build, 40g breeder planted update, My 38g Reef Build

JustOneMore20 is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 08:10 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Also, after you push the handle down, you wait til the canister filter is full and the water stops, then wait 2 minutes, then plug in. You don't plug it in 2 minutes after pushing the handle down.
__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 03-25-2007, 08:55 PM   #7
AA Team Emeritus
 
Jchillin's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: New York, NY (The Big Apple)
Posts: 14,953
Quote:
Originally Posted by LWB
You don't plug it in 2 minutes after pushing the handle down.
If I knew back then what I know now.
__________________

__________________
_________________________________
Jchillin is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
rim, xp3

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Filter Pump Priming monte1214 Freshwater & Brackish - General Discussion 8 10-16-2009 10:28 PM
HOB overflow priming partypalooza5 General Hardware/Equipment Discussion 4 07-04-2009 02:54 PM
Filter priming help bwaymusgal General Hardware/Equipment Discussion 1 10-16-2006 08:39 PM
Priming the Fluval, what's all the fuss about ? Xzap General Hardware/Equipment Discussion 5 07-04-2005 06:15 PM
Fluval 404 priming Saltwater Reef Aquaria 7 05-29-2004 06:55 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 06:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.