Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 12-16-2003, 03:55 PM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2003
Location: Washington, DC
Posts: 183
Problem with Powerheads, Penguin 660 in particular

Have any one of you guys experienced problem with powerhead where when you power down one, it does not come back up? I have Penguin 660 driving my wet-dry filter and every time I do more than 20% water change, I shut down everything. When I fill back up and turn the power back on, the PH does not come up, I have to disassemble it, and assemble it back up, and only then it does. Have no idea what could be causing this. The impeller is always clean, prefilter is clean, everything is tip top. Very annoying. Anyone had that problem?
__________________

__________________
55g Emperor 400, Wet-Dry Pro 30 w/Penguin 660, Ebo-Jager TS 250
- 4 Assorted Angels (Smokey, Marble, Golden)
- 2 Blue Acaras-Aequidens pulcher
- 2 Otocinclus Cats.
- 3 Spotted Corys (Corydoras agassizi)
- 4 Clown Loaches
- 2 Rosy Barbs
captainGregor is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 04:08 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Sep 2003
Location: Iowa
Posts: 1,437
Yes I have had the exact same deal on a 550 and I have also had a 550 that completely died, never to spin again.

It's almost as though they get so weak it can hardly start itself and then you have to make it so perfectly smooth and clean that it will start.
__________________

__________________
snapcrackler is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 04:09 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jun 2003
Location: maine
Posts: 1,975
It is definitely odd that you would have to take it apart and put it back together to get it working. Is it perfectly clean when you take it apart? Worn impeller maybe? Oddly enough, when I had a Marineland HOT Magnum, taking it apart and putting it back together was something I had to do frequently to get it working

You can always call Marineland and let them know, they are good at sending out replacements
__________________
*26 freshwater*
2x Sunburst Platys (2M, 2F) // 3x Neon Tetras (?) // 2x Cherry Barbs (1M, 1F) // 2x YoYo Loaches (?) // 1x Bushy Nose Pleco (M) // 1x Clown Pleco (?) //

*15H marine*
-30# Live Rock
-Mixed Snails (Nassarius // Cerith // Astrea // Black Turbo // Mexican Turbo)
-8x Blue Leg Hermit Crabs // 1x Banded Serpent Star // 1x Cleaner Shrimp
-1x Royal Gramma // 1x Percula Clownfish
-2x Mushroom Leather // Metallic Green Star Polyps // Pulsing Xenia // Striped Xenia // Blue Mushroom
-Remora + Maxi-Jet 1200 // 2x Maxi-Jet 600 // Maxi-Jet 400 // Visi-Therm Deluxe 50 // Current USA Orbit 2x 40w PC
grimlock3000 is offline   Reply With Quote
Old 12-16-2003, 11:36 PM   #4
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2003
Location: Washington, DC
Posts: 183
Yes, it is definitely clean. It is new too, and I had to do it every single time. It feels like that the water from the wet-try drains when power is off and PH has to pump it back up. I have do disconnect it from the hose, take prefilter off, then turn it on, wait till it starts and then connect everything back together. What a pain in the butt.
I will call Marineland tomorrow, what a great idea.
__________________
55g Emperor 400, Wet-Dry Pro 30 w/Penguin 660, Ebo-Jager TS 250
- 4 Assorted Angels (Smokey, Marble, Golden)
- 2 Blue Acaras-Aequidens pulcher
- 2 Otocinclus Cats.
- 3 Spotted Corys (Corydoras agassizi)
- 4 Clown Loaches
- 2 Rosy Barbs
captainGregor is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2003, 01:10 AM   #5
AA Team Emeritus
 
Join Date: Oct 2002
Location: Chatsworth, GA
Posts: 4,071
Send a message via Yahoo to loganj
I've had trouble with Penguin powerheads in the past. They always worked great for a while and then I had trouble with them as they started to age a little. IME, the Maxi Jet powerheads are the best available at a decent price. I have an old MJ1000 that is so worn it sounds like its pumping rocks instead of water, yet it always starts and runs. Since your Penguin is new, I'd say Marineland should replace it. All the Penguins I had ran fine for a year or so.
__________________
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Logan J
loganj is offline   Reply With Quote
Old 12-17-2003, 09:38 PM   #6
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Oct 2003
Location: Washington, DC
Posts: 183
I called Marineland and they will send me new impeller. Good service, long phone wait.
__________________

__________________
55g Emperor 400, Wet-Dry Pro 30 w/Penguin 660, Ebo-Jager TS 250
- 4 Assorted Angels (Smokey, Marble, Golden)
- 2 Blue Acaras-Aequidens pulcher
- 2 Otocinclus Cats.
- 3 Spotted Corys (Corydoras agassizi)
- 4 Clown Loaches
- 2 Rosy Barbs
captainGregor is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
penguin, powerheads

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
jad powerheads problem(newbie) shellyandsteve General Hardware/Equipment Discussion 1 11-03-2009 07:44 PM
Penguin Bio Wheel 200 problem Phoenixphire55 General Hardware/Equipment Discussion 2 08-29-2009 09:25 PM
Problem with penguin tetra exodus Freshwater & Brackish - Unhealthy Fish 6 04-26-2006 10:25 PM
Trade 2 Penguin 1140 powerheads for a SCWD Wavemaker reefbound Archive 1 09-26-2005 08:41 PM
problem with newer penguin filters? Wooster General Hardware/Equipment Discussion 0 03-27-2005 05:08 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 10:18 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.