Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 04-20-2006, 09:23 PM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Nov 2004
Location: Central NJ
Posts: 345
Send a message via AIM to Gordinho80
question about Overflow and Fluval 404???

i was wonderring...since the 404 has the 2 hoses, input and output...if i put an overflow box on my tank connected to a smaller tank underneath and have the intake sit in the lower tank and the output in the main tank, will that work???
__________________

__________________
Gordinho80 is offline   Reply With Quote
Old 04-20-2006, 09:45 PM   #2
AA Team Emeritus
 
czcz's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: US
Posts: 2,821
It should, though the Fluval will then have to push the head height from the sump to the main tank, which will lower flow. Until he reads this read, it would be a good idea to look for jsoong's posts since he does this with his Magnum and sump. Here's a good one, including how to estimate flow rates: http://www.aquariumadvice.com/viewto...um+sump#401293
__________________

__________________
"2- before attempting to plant, have a beer or a Bourbon. That will help to steady your hands…" -- elwaine

wet.biggiantnerds.com
czcz is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2006, 12:56 AM   #3
AA Team Emeritus
 
jsoong's Avatar


 
Join Date: Aug 2003
Location: Edmonton, Canada
Posts: 4,222
OK I am here!

I did use a Magnum as a return pump for my sump. It worked OK but as czcz stated, the flow rate is much reduced due to head height. In my case, the Magnum managed 150-200 gph without any filters (empty media basket). Using the micron filter, flow rate is more like 150, but drops quickly as the filter gets clogged. After about a year of weekly servicing/cleaning of the Magnum, I gave up & now is using a hydor submersible pump (600 gph rated, about 400 actual).

You might have better luck with the fluval. From what I read, it is a better canister than the Magnum & easier to maintain. <I might still be using the Magnum if it didn't take 1/2 hr or more to assemble & prime the thing every time I need to clean it.>
__________________
80 gal FW with 30 gal DIY wet/dry/sump.
9 fancy golds, 1 hillstream loaches, 1 rubber-lip pleco (C. thomasi), 3 SAEs, small school of white cloud minnows, planted.
jsoong is offline   Reply With Quote
Old 04-21-2006, 01:49 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jan 2006
Location: Cumberland, MD
Posts: 2,444
If ypu put the sump tank at the same level as the main tank, you won't lose flow rate.
__________________
toddnbecka is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
flow, fluval, overflow, val

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fluval 404 question cplawrence General Hardware/Equipment Discussion 8 05-17-2005 03:42 AM
fluval 404 question on new tank Franco7 General Hardware/Equipment Discussion 18 05-13-2005 12:17 AM
question about Fluval 404 hoses Dayna Saltwater Reef Aquaria 3 06-14-2004 07:31 PM
fluval 404 question bungle General Hardware/Equipment Discussion 9 06-04-2004 03:30 PM
Fluval 404 users, venturi question. Enki General Hardware/Equipment Discussion 3 01-30-2004 08:26 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 01:59 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.