Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 12-21-2008, 10:22 AM   #1
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
RO/DI Help

Alright, I'm quite frustrated here.

I have an RO/DI unit, purchased from ebay, 6 stage, 100gpd. It's a few months old, but I've probably only put 200 gallons through it so far. Now that my tank is actually going up, I'm really starting to use it, for obvious reasons. The thing is slow as dirt. I've seen paint dry faster. What can I do to help it out.

I don't know my water pressure, I'm looking for a gauge to measure it. I expect to find it's in the low range. And of course, this time of year, the water temp on the inlet is low, mines at 45 deg F.

I'd guess that I'm only producing about 20gpd right now, and that's just not acceptable.

My waste water line has a nice, constant decent stream of water, and out of the pure water line I get drops, about 5 per second.

any suggestions? It's going to take a week to fill my tank at this rate.
__________________

__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 10:36 AM   #2
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
I'm sure you have, but have you adjusted the flow rate up and run a TDS test? I know u posted b4 but what is source source TDS?
__________________

__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 10:38 AM   #3
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
Not sure what you mean by adjusting the flow rate up, can you elaborate?

In the summer my input TDS ran in the low to mid 200s. Right now, it's in the low 100s usually, it's reading 95 right now. Output is at 0.
__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 11:00 AM   #4
AA Team Emeritus
 
Tank2379's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Chicago,IL
Posts: 2,890
Send a message via MSN to Tank2379 Send a message via Yahoo to Tank2379
Are your water lines Frozen? It sound like your losing water pressure?
Tank2379 is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 11:09 AM   #5
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
no, water pressure is at whatever is normal for this place. I'm tapping the unit right where the water comes into the utility room from underground.

It didn't run any better than this (or at least not much) in the summer.
__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 11:14 AM   #6
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
Mine has an adjustment on it where I can increase or decrease the waste flow. What I did was start it high (less waste , more 'pure') then test the TDS. I adjusted the flow to more waste/less pure until I got a 0 reading. I check it monthly and adjust it as I need to. After a few months I back flush the whole thing and start again.

If you want I can post up a schematic of mine and you can compare

BTW: my water pressure is 57 and TDS is 260 out of the tap.
__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 11:19 AM   #7
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
Here is a link to my instructions. I have the aquarium model that has 3 DI cans on it. I only run one at a time and still get 0 TDS

Aqua
__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 03:27 PM   #8
Sliced Bread
 
neilanh's Avatar


 
Join Date: Dec 2006
Location: Northern Virginia
Posts: 8,482
Alright, I don't have that valve. Mine just has a big, long barrel, about 6" long and 1" OD, no adjustment on it at all.

I'm running an experiment right now. I saw this idea on melev's reef. I took a bucket of hot water and 25' of tubing, and routed my source water through this coiled up 25' of tubing in hot water to see if it will raise the temperature of the water that's hitting the membrane and produce better output. The unit holds probably 1.5-2.5g of water within all the filters, so it'll take a little while to get it all warmed up, but just feeling the water lines I can tell that the intake water is really cold, and it's nearly room temperature after going through the bucket of hot water.

Think I'm going to start looking for a booster pump. I know airwaterice.com sells them.
__________________
~Neilan
In the DC Metro Area? Check out GWAPA and WAMAS
neilanh is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 03:58 PM   #9
Thanx but no.....


 
Join Date: Jun 2008
Posts: 2,333
The value just allows you to control the pressure/thru put on the membrane. The other option to try (before the booster) is to but a cheap tap adapter and try warmer water.

Another dumb question; but you're sure your connections, membranes etc are all seated correctly and not obstructed?
__________________
CaptainAhab is offline   Reply With Quote
Old 12-21-2008, 04:06 PM   #10
SW REEF 18+ YEARS
Community Admin
 
melosu58's Avatar



Tank of the Month Award
 
Join Date: Oct 2004
Location: Virginia
Posts: 38,249
Mine always runs slow in the winter. The cold water is the reason it runs slow. I can fill up a 5 gallon jug in the summer in about 3-4 hours but in the winter it takes 7-8 hours. I run the coralife maxima.
__________________

__________________

SITE ADMINISTRATOR

You can view many of my fish and corals in my photo albums in my profile.

View my tank


AA Community Rules|AA TOS

Forums 101 - posting, accounts, basics
melosu58 is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ro/di

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 08:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.