Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 08-10-2006, 03:41 PM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Nov 2005
Location: Frederick MD
Posts: 360
What's wrong with my light?

I have a 48" double tube NO fluorescent fixture atop my tank. The bulbs are 18,000 K Aqua-glo aquarium lamps (T-10). I have bought them only a couple of weeks ago, because the other bulbs were doing this same thing. Both sets of bulbs are flickering, and not putting out the full output. Every once in a while they kick on full force, but normally they flicker. This flicker is very rapid and to most people that look at my tank don't even notice it. Heck, I thought it was normal until I saw them click on to full power.

I do not belive it is the bulbs anymore, but would like to see if anyone knows if it is the starter, the ballast, or should I just replace the entire fixture? (The fixture is at least four years old, but not sure)

TIA.
__________________

__________________
20 gallon long freshwater tank
0 fish at present :-(
Plants - wisteria, compact sword, asian ambulia and java moss
bman is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 03:48 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
rich311k's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Long Island, NY
Posts: 12,189
Send a message via Yahoo to rich311k
Try changing the starter first. If it is not the starter then it is the ballast and you may be better off just replacing the whole fixture.
__________________

__________________
From where the sun now stands, I will fight no more forever.
rich311k is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 09:04 PM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Nov 2005
Location: Frederick MD
Posts: 360
Thanks
__________________
20 gallon long freshwater tank
0 fish at present :-(
Plants - wisteria, compact sword, asian ambulia and java moss
bman is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 09:16 PM   #4
Aquarium Advice FINatic
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 572
I had this happen before. Just change the selinoid fuse. If it still does it after that, then there is a problem with the unit. Just be sure to get the proper size. I've seen various sizes at Pet Supplies Plus just a few weeks ago. Good luck.
__________________
Musket is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2006, 09:45 PM   #5
Aquarium Advice Activist
 
odessadude's Avatar
 
Join Date: Jul 2006
Location: Athens Georgia
Posts: 142
Wow! You have a 48" lamp that has a starter? I haven't seen one of those in 15 years. Most manufactures equip lights of that size with a Rapid Start Ballast. I would check my lamp holders for corrosion before I did anything else.

If it comes down to the ballast, you can buy a complete fixture at a big box store for less then half the price of the ballast. Just strip out the parts you need and recycle the rest. Also check to see if the tubes you are using don't require a higher output ballast.

Back to you>
__________________
odessadude is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2006, 08:07 AM   #6
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Nov 2005
Location: Frederick MD
Posts: 360
Shows you the last time I actually opened up a fixture! lol

If it does not have a starter, I guess I'll just buy a new unit.

The contacts are not corroded.
__________________

__________________
20 gallon long freshwater tank
0 fish at present :-(
Plants - wisteria, compact sword, asian ambulia and java moss
bman is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
light

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
low light - medium light starter plant package mgamer20o0 Archive 0 03-06-2009 04:28 PM
RAOK plants low light and medium light just pay shipping mgamer20o0 Archive 4 12-01-2008 04:30 PM
65W light on 20 gallon high tank. Light is on 6 hours/day gu2high Freshwater & Brackish - Planted Tanks 3 09-24-2007 01:20 PM
Light Bulb in a Petco 48" Light Strip Can I replace wit 75galsalt Saltwater Fish Only & FOWLR 6 06-27-2006 11:55 PM
Something wrong with light- need to improvise with something zacdl Saltwater Reef Aquaria 2 05-18-2005 11:09 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 12:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.