Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Freshwater > Freshwater & Brackish - General Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 11-05-2006, 07:46 PM   #1
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
A mistake?

I did a PWC on my 75G, and shortly after starting I saw steam rising from the far corner. I checked it, and found the inline heater was still on and it was sizzling. So I immediately unplugged it. I never had this happen before. I hope it's not damaged. After the PWC and filter maintenance, I plugged everything back in, and no leaks at the filter, so I hope everything is ok. I wonder why the filter stayed on when it was that hot, hmmm.... Seems to be working fine....
__________________

__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2006, 07:49 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Join Date: Jan 2006
Location: Ashland KY
Posts: 1,918
Send a message via Yahoo to tropicfishman
as long as it still works I wouldn't worry about it, 'i would keep an eye on it the next few days though
__________________

__________________
I love my clown loaches and red tail shark!!! lol
tropicfishman is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2006, 09:54 PM   #3
Aquarium Advice Addict
 
gheitman's Avatar
 
Join Date: Oct 2004
Location: Champaign, Illinois
Posts: 1,260
Send a message via MSN to gheitman Send a message via Yahoo to gheitman
Re: A mistake?

Quote:
Originally Posted by Lonewolfblue
I did a PWC on my 75G, and shortly after starting I saw steam rising from the far corner. I checked it, and found the inline heater was still on and it was sizzling. So I immediately unplugged it. I never had this happen before. I hope it's not damaged. After the PWC and filter maintenance, I plugged everything back in, and no leaks at the filter, so I hope everything is ok. I wonder why the filter stayed on when it was that hot, hmmm.... Seems to be working fine....
Are you using one of the Hydor ETH inline heaters? If so, how long have you had it? I have one connected to my Filstar and haven't had a problem since it was set up more than fifteen months ago. I even leave it plugged in when I have shut down the filter for monthly cleaning. I would definitely keep a close eye on the tank temperature to make sure the heater is functioning normally.
__________________
Gene Heitman - 12 tanks (11 freshwater and 1 saltwater), 206 gallons, 20+ species of fish/shrimp/snails, 52+ species of plants ... 10 years ago I just wanted 1 tank with some fish
gheitman is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 03:31 AM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
Yes, it's the Hydor ETH 300. It's hooked up to my XP3 output. What happened was when I was doing the PWC, I also did filter maintenance, which I usually never do at the same time. I normally do my PWC with the filter running, thus water keeps flowing through the heater. And when I do filter maintenance, there's always water in the output, as the spraybar would always stay below the waterline. Since the output of the filter was stopped and had no water from the spraybar being out of the water, the water got hot fast and started boiling. I quickly shut it off. As for now, it seems to be working fine. It's maintaining the temp properly. But I'm going to keep a close eye on it for a while. Don't want to take any chances.
__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Did I make a mistake? reefbound Saltwater Reef Aquaria 12 05-22-2006 04:59 PM
DIY mistake yohann976 DIY Projects 5 05-03-2006 09:59 PM
maybe mistake Hyrules Freshwater & Brackish - General Discussion 9 03-27-2006 05:24 PM
I think I made a mistake.... rgmatzke Saltwater & Reef - Getting Started 3 07-27-2004 12:50 PM
Another Mistake (PH)... snifflyfro Freshwater & Brackish - Getting Started 3 04-19-2004 04:36 PM







» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 03:38 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.