Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Freshwater > Freshwater & Brackish - General Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 06-19-2013, 11:31 PM   #1
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
cycling tank with used filter media

Just set up my 90 gallon and stuffed some used filter media from my 55 inside the canister. I know this jump starts cycling but just curious how long it will take(roughly) & if I need to do anything special to get it completely cycled?
__________________

__________________
bthomas is offline   Reply With Quote
Old 06-19-2013, 11:39 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Old Scales's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Fort Smith, Arkansas
Posts: 2,752
If you do not have fish in the tank, you will need to provide the BB another source of ammonia for them to feed on. Look up Jettajockey in the planted tank forum. He has a real good link to info on cycling in his signature. OS.
__________________

__________________
Bonified member of "The Wet Arm Society".
One's life should be measured by the number of people who smile when they remember you.
Old Scales is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 12:30 AM   #3
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
I just checked out jeta's video.(he had some awesome drawings for it)I understand the idea of cycling and the basics. Just not exactly sure how to cycle with my old media? I know people dose ammonia -Do I need to do it the same as if I had no seeded material to start with? any detailed help would be great as im FINALLY starting my 150 gallon in the next week too!
__________________
bthomas is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 12:33 AM   #4
Aquarium Advice Activist
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 156
Not sure if it would help anyone in their answer but I bought a few plants and put them in the tank already...
__________________
bthomas is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 01:50 AM   #5
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: May 2013
Location: Orange County, CA
Posts: 472
Quote:
Originally Posted by bthomas View Post
I just checked out jeta's video.(he had some awesome drawings for it)I understand the idea of cycling and the basics. Just not exactly sure how to cycle with my old media? I know people dose ammonia -Do I need to do it the same as if I had no seeded material to start with? any detailed help would be great as im FINALLY starting my 150 gallon in the next week too!
I would think it's just like a normal cycle, but shorter, so you need to dose ammonia if its a fishless cycle (Ace Hardware has what you need). Good luck!
__________________
Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy Platy
Platiesareawesome is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2013, 01:57 AM   #6
Aquarium Advice Obsessed
 
Mumma.of.two's Avatar


 
Join Date: Jul 2011
Location: Sunny Queensland, Australia
Posts: 11,142
Here is jetta's write up on AA.

http://www.aquariumadvice.com/forums...de-176446.html

How long it will take will depend on a number of things. If you stock the tank very lightly and use a fair bit of seeded media it could cycle instantly.
__________________

Mumma.of.two is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
cycling, cycling tank, filter, filter media, tan

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners







All times are GMT -4. The time now is 10:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.