Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > General Aquarium Forums > General Hardware/Equipment Discussion
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 01-16-2006, 03:18 PM   #1
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Nov 2005
Location: Montana
Posts: 31
Emperor Penquin 280 noisey?

Hey all, I replaced my UGF with a new Emperor 280 penguin Bio Wheel and so far, im really happy with it except one problem. The impellor makes alot of noise at any speed. It makes this terrible grinding/gurgling noise and it hasn't gotten any better over the last 3 days. Have a got a fautly unit or they supposed to be this noisey? My Top Fin External Filter was alot quieter then this thing.
__________________

__________________
29 gal
Filterted by BioWheel Emperor 280 and Top Fin 40
(12) Tiger Barbs
(1) Pleco
(1) Red Tailed Shark
(?) Snails who came outa nowhere
IceWind is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 07:06 PM   #2
Aquarium Advice Addict
 
Fishyfanatic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Illinois
Posts: 11,964
What kind of substrate do you have? Have you taken the filter apart and cleaned the impellor?
__________________

__________________
Vote for Aquarium Advice

29 Gallon Lake Malawi Fry
55 Gallon Community
150 Gallon Lake Malawi Cichlid
Fishyfanatic is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 07:54 PM   #3
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Nov 2005
Location: Montana
Posts: 31
Its brand spanking new, why would it need cleaning?
__________________
29 gal
Filterted by BioWheel Emperor 280 and Top Fin 40
(12) Tiger Barbs
(1) Pleco
(1) Red Tailed Shark
(?) Snails who came outa nowhere
IceWind is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 07:57 PM   #4
Aquarium Advice Addict
 
Fishyfanatic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Illinois
Posts: 11,964
Quote:
What kind of substrate do you have?
__________________
Vote for Aquarium Advice

29 Gallon Lake Malawi Fry
55 Gallon Community
150 Gallon Lake Malawi Cichlid
Fishyfanatic is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 07:59 PM   #5
AA Team Emeritus
 
Devilishturtles's Avatar
 
Join Date: Jul 2003
Location: Frederick, Maryland
Posts: 8,544
Send a message via Yahoo to Devilishturtles
I'd take the impellor out and just give it a good rinse and make sure it's working well all on the inside. It shouldn't be noisy. I assume the water flow is good?

And answer FF's question about the substrate.
__________________
-Lindsay

Live in the Western MD/West Virginia/DC Metro Area?
Join our very active regional forum Here

Like the advice someone just gave you? Add to their reputation! Click on the balance icon underneath their username and let them know.
Devilishturtles is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 08:03 PM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Fishyfanatic's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Illinois
Posts: 11,964
It could also be that the impeller is not correctly in its place.
__________________
Vote for Aquarium Advice

29 Gallon Lake Malawi Fry
55 Gallon Community
150 Gallon Lake Malawi Cichlid
Fishyfanatic is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 09:58 PM   #7
Aquarium Advice Apprentice
 
Join Date: Dec 2005
Location: Arizona
Posts: 15
I'll betcha my Emperor 400 makes twice as much noise and 2 times the bubbles your 280 makes.

In other words, "I ain't impressed". I'll be replacing mine soon.

I've done everything imaginable and more to quiet this thing down, but nothing works.

Eric
__________________
eric1514 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 11:09 PM   #8
Aquarium Advice Regular
 
Join Date: Dec 2005
Location: Alexandria, VA
Posts: 62
Send a message via AIM to Arshis Send a message via Yahoo to Arshis
"grinding/gurgling noise" I have a emperor 400 and we have same manual.

Trouble Shooting pg 22.
To quote the manual
If the emperor makes a mechanical noise..
Remove Flow Manifold, and make certin Magnetic Impeller Assembly is free to rotate. Debris may be hindering silent rotation.

Even if the product is new it still gets tossed around in a box for a few solid months though shipping and packageing causeing the Impeller to slip out of its socket then you end up with that nasty grinding noise.

Also since you mentioned its being makeing this noise for 3 days its most likely your impeller will be banged up if resocketing your impeller dosnt fix the noise should get a new one.

btw this is what your looking for (something like this)
http://www.aquariumshoppe.com/thesto...ds/PR2121.html
__________________
Arshis is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2006, 11:35 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
krap101's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Roscoe, IL
Posts: 6,084
Send a message via AIM to krap101
seriosly. lol i accidently "melted" the plastic part of my impeller. it was noisly for around 2 days, but it got better. have you taken it apart yet? maybe the impeller housing didnt go in straight?
__________________
~ Danny
krap101 is offline   Reply With Quote
Old 01-17-2006, 12:29 AM   #10
Aquarium Advice Addict
 
Lonewolfblue's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Wenatchee, WA
Posts: 8,435
Send a message via ICQ to Lonewolfblue Send a message via Yahoo to Lonewolfblue
I have an Emperor 280 and a 400. I would say during shipping, the impeller came loose. Unplug the filter, remove the impeller unit and pull the impeller out, and reseat it. Then put it back on. Also, when plugging it in, you need to pour water in the impeller area so it gets suction. It should run silent, other than the slight sound of flowing water.
__________________

__________________
55G Filstar XP3 - 16" Fire Eel
75G Medium Planted - Filstar XP3 Low Light - Established Feb 2006
Lonewolfblue is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Emperor 280 Viperboy General Hardware/Equipment Discussion 6 04-22-2008 08:08 PM
Opinion on a Emperor BIO-Wheel Powerfilters Emperor 280 filter Rtrecost General Hardware/Equipment Discussion 5 01-19-2008 05:02 PM
emperor 280 noise glooey General Hardware/Equipment Discussion 9 05-03-2005 06:27 AM
Emperor 280 Fish_fanatic Saltwater Reef Aquaria 3 01-25-2005 11:05 PM
Emperor 280 Filter bobtrop General Hardware/Equipment Discussion 12 11-15-2004 10:56 PM







» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 05:13 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.