Go Back   Aquarium Advice - Aquarium Forum Community > Saltwater and Reef > Saltwater & Reef - Getting Started
Click Here to Login

Join Aquarium Advice Today
Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com
 
Old 03-22-2013, 06:32 AM   #1
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2013
Location: Ewa beach HI
Posts: 219
My initial reading.

Was curious about my 55g tanks readings and got these.

Ph-7.8
Ammonia-.25
Nitrite-0
Nitrate-0

That's with nothing in there at all besides some sand. My sump was used previously but had been sitting empty for about 2 months. Gonna monitor it for a few days then hopefully go find me a live rock and throw it in there.
__________________

__________________
Jasoncwrd2002 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 06:45 AM   #2
Aquarium Advice FINatic
 
spiketooth's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Okinawa Japan
Posts: 950
Have you checked your tap water levels?
__________________

__________________
spiketooth is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 07:13 AM   #3
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2013
Location: Ewa beach HI
Posts: 219
Nope it ro water
__________________
Jasoncwrd2002 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 07:14 AM   #4
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2013
Location: Ewa beach HI
Posts: 219
With instant ocean salt added
__________________
Jasoncwrd2002 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 07:29 AM   #5
Aquarium Advice FINatic
 
spiketooth's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Okinawa Japan
Posts: 950
Maybe something died in your sump or tank when you set it up( in other words dont have a clue) sorry
__________________
spiketooth is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 09:31 AM   #6
Aquarium Advice Addict
 
Bectan01's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: melbourne, australia
Posts: 1,930
Ph is a bit low, should be more like 8.0 or 8.2 is it your first saltwater tank? If you've just started your cycle you should add all the live rock now. If you plan a reef tank aim for 1-2 pounds per gallon... You can also throw a raw shrimp in there to kick start the cycle. Any other questions just ask!
__________________
Bectan01 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 09:54 AM   #7
Aquarium Advice Addict
 
bigbanker's Avatar
 
Join Date: Aug 2011
Location: Charleston, SC
Posts: 1,381
Quote:
Originally Posted by Jasoncwrd2002 View Post
Was curious about my 55g tanks readings and got these.

Ph-7.8
Ammonia-.25
Nitrite-0
Nitrate-0

That's with nothing in there at all besides some sand. My sump was used previously but had been sitting empty for about 2 months. Gonna monitor it for a few days then hopefully go find me a live rock and throw it in there.
Your Ph is within range and depending on the type of rock you get it will buffer it.

What are you using to test? Or how was the tank cleaned? That might explain the ammonia.
__________________
It is a fish eat fish world!

Sometimes learning from the mistakes of others is all the education and experience you need.
bigbanker is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 07:19 PM   #8
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2013
Location: Ewa beach HI
Posts: 219
It is a brand new tank. Used tap water to wash the sand and to clean the inside of the tank. I think it's just because waters only been in for 3 days.
__________________
Jasoncwrd2002 is offline   Reply With Quote
Old 03-22-2013, 07:22 PM   #9
Aquarium Advice Addict
 
mr_X's Avatar


 
Join Date: Apr 2008
Location: Fairless Hills, Pa.
Posts: 17,895
Send a message via MSN to mr_X
I would add all the rock you intend to add, all at once. Then add an ammonia source, like a cocktail shrimp. This way you get a good bacteria colony on all of the rock.
__________________
thanks,
Doug
mr_X is offline   Reply With Quote
Old 03-23-2013, 05:13 AM   #10
Aquarium Advice Freak
 
Join Date: Mar 2013
Location: Ewa beach HI
Posts: 219
Day 2 readings

Ph- 7.8
Ammonia- .25
Nitrite 0
Nitrate- 0
Temp- 80.1
Salinity- yea I need a new scale or something. It said I was where I needed to be then it dropped to 0
__________________

__________________
Jasoncwrd2002 is offline   Reply With Quote
Reply

Please support our sponsors and let them know you heard about them on AquariumAdvice.com

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off








» Photo Contest Winners








Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -4. The time now is 09:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.